Bezoek Leidse Ommelanden aan Vlaanderen, 16-17/11/2007

De Nederlandse Leader+ groep, Leidse Ommelanden, startte hun 2-daags bezoek in het Leadergebied Pajottenland. Nadat de werking van Plaatselijke groep P+ was toegelicht, werden een aantal projecten bezocht. Het  bezoek  startte in het  volksinstrumentenmuseum  waar naast een deskundige uitleg van Walter Evenepoel ook enkele instrumenten konden bespeeld worden. Daarna was het Tom Van Craenem die ten velde toonde wat met het project ‘agrarische landschapbeheer’ reeds bereikt was. Hij bracht ons daarna naar Vollezele waar de coördinator van het project ‘Machinering’ uitlegde waarom de landbouwers kozen om deel te nemen aan zo’n machinering.  In Paddenbroek konden we als het ware voelen met hoeveel toewijding Piet Chrispeels de boomkwekerij nieuw leven inblies.

De dag werd afgesloten met een bezoek aan het Waterhof in Gaasbeek. Dit melkveebedrijf ontving scholen en daarvoor werd het educatief  magnetisch bord ontwikkeld waarop te zien was welke stappen de melk moet doorlopen alvorens wij het in de winkel kunnen kopen.

Na een heel druk dagprogramma kon de groep genieten van een typische Pajottenlandse keuken in het Warandehof.

Op zaterdag 17 november 2007 trok heel de delegatie naar PAK+ uit de Antwerpse Kempen. In de voormiddag kreeg de groep uit Nederland een bezoek aan de ‘15inn’ in Olmen voorgeschoteld. Gastheer van deze charmante gerestaureerde bed and breakfast-hoeve is Chris Caerts. De gastheer van de ‘15inn’ is ook promotor van het project ‘Schaap+’. Chris baat een schapenbedrijf uit en is een pionier in ecologisch en duurzaam landschapsbeheer. Hij combineert dit bedrijf met hoevetoerisme en educatieve projecten. De gastheer trakteerde de Nederlandse gasten op een gesmaakte demonstratie schapendrijven met enkele Schotse border collies.

Na een smakelijke broodjeslunch verhuisde het gezelschap iets verder op naar de ‘Sint-Jozefshoeve’ van Luc en Marina Nouwen in Balen. Hier kreeg het gezelschap een bedrijfsrondleiding op de educatieve melkveehouderij. De gedreven bedrijfsleiderLuc Nouwen liet zijn gasten kennis maken met enkele educatieve projecten die hij heeft uitgewerkt in het kader van Leader+.

Vervolgens bracht het gezelgschap een bezoek aan het plattelandscentrum Kempen dat gevestigd is op de Hooibeekhoeve in Geel. Hier kregen de buitenlandse bezoekers een introductie over de werking van Rurantvzw, het platform voor plattelandsontwikkeling in de provincie Antwerpen en er volgde nog een kort bedrijfsbezoek aan het Provinciaal proefbedrijf voor de melkveehouderij.

De groep zette de excursie verder met een kort geleid bezoek aan het Leader+-project ‘leerboederij De Bogaard’ in Geel. Promotor Joris Arnauts nodigde de Nederlanders uit op verkenningstocht tussen de gezelschaps- en neerhofdieren in dit uniek educatief project in het centrum van de stad Geel.

Veewagen met opschrift Struesselkar