Finse delegatie op bezoek - 8 februari 2012

Hieronder kunt u het verslag lezen van het bezoek van een Finse delegatie.

Via de volgende link kunt u alvast een paar sfeerbeelden bekijken:

http://www2.vlaanderen.be/intraland/Images/fotoalbum/evenementen/2012/2012_02_08_finse_delegatie/finse_delegatie/index.html

 

Op 8 februari werd een groep van een 20-tal Finnen ontvangen door het Vlaams Ruraal Netwerk. Deze mensen waren een paar dagen op excursie in België onder leiding van het Fins Ruraal Netwerk. De groep bestond uit afdelingshoofden van regionale afdelingen van energie, transport en milieu, en medewerkers van het Finse ministerie van landbouw, ook verantwoordelijk voor plattelandsontwikkeling.

In de voormiddag vormde het kasteel van Groenenberg, vlakbij het kasteel van Gaasbeek het decor voor een informatiesessie. Koen Wellemans gaf de gasten een korte inleiding in de Belgische staatsstructuur. Daarna ging hij dieper in op de karakteristieken van Vlaanderen en de Vlaamse landbouwsector, met focus op de melkveesector. Nele Vanslembrouck lichtte het PDPO II, en de plannen omtrent het PDPO voor de periode 2014-2020, toe. Tussendoor kwamen vragen van de Finse gasten, en lichtten zij ook kort de situatie in hun thuisland toe.

Ook de lunch vond plaats in kasteel Groenenberg. Een middagwandeling rond het prachtige kasteel van Gaasbeek kon natuurlijk niet ontbreken.

Na het strekken van de benen stapten we op de bus om een paar Vlaamse landbouwbedrijven te bezoeken. De eerste halte was Hoeve Lemaire in Sint-Martens-Lennik. De oppervlakte van het bedrijf bedraagt in totaal zo’n 125 ha, waarvan 75 ha akkerbouw en 50 ha grasland. Er wordt zowel Wit-blauw vleesvee als Holstein melkvee gehouden. Op de boerderij worden heel wat aardappelen verkocht. Daarnaast is de hoeve ook een kijkboerderij. Momenteel wordt op het bedrijf een nieuwe melkveestal opgebouwd, wat heel wat bekijks had bij de gasten.

Het tweede bedrijf dat bezocht werd, was het biologische fruitbedrijf van de familie Billens, ’t Bioschuurke. Hier bedraagt de bedrijfsoppervlakte 8,5 ha, waarop voornamelijk appelen en peren, en ook kersen en pruimen worden geteeld. Een deel van het fruit wordt via de veiling en via boerenmarkten verkocht, een ander deel in de winkel op het bedrijf. Een deel van het fruit wordt op het bedrijf verwerkt tot confituur, siroop, taarten, ... Deze eigen producten kunnen in de hoevewinkel gekocht worden, naast heel wat andere biologische producten. Heel wat Finse gasten konden de verleiding niet weerstaan en keerden terug richting Brussel met een potje confituur, fruit, truffels, …

Opnieuw een geslaagde excursie!