LEADER excursie naar Hertford (28 - 30 september 2011)

Op 28, 29 en 30 september heeft het Vlaams Ruraal Netwerk een excursie georganiseerd naar Engeland. In totaal waren 15 personen ingeschreven: LEADER-coördinatoren, as 3-coördinatoren en leden van de Vlaamse Plaatselijke Groepen. Het doel van de excursie was om te kijken hoe LEADER werkt buiten Vlaanderen en om in contact te komen met enkele collega’s van de Plaatselijke Groep Eastern Plateau.

Op woensdagochtend 28 september verzamelden de deelnemers van de excursie naar Hertford in het station van Brugge. Een busrit van een paar uur bracht ons naar Coquelles, in het noorden van Frankrijk. Onder het motto ‘de trein is altijd een beetje reizen’ bracht de shuttle ons op een half uur van Frankrijk naar Engeland.  Na twee uur rijden over Engelse wegen, en een vlotte passage langs Londen, bereikten we Hertford, een gezellig stadje in het graafschap Hertfordshire. Hier werden we opgewacht door Michael Veasey en Kari Hall, twee medewerkers van de Local Action Group (LAG) Eastern Plateau. Zij hebben ons gedurende de hele excursie begeleid tijdens de bezoeken, lunches en diners.

Na de ontmoeting met Michael en Kari stapten zij samen met ons op de bus, en begeleidden ze ons naar het project ‘Deer Initiative’ in Hatfield Forest. Er werd ons verteld, bij een kop welkome koffie, dat in dit middeleeuwse jachtwoud verschillende soorten herten leven. Om de populatie onder controle te houden wordt ook nu nog regelmatig een jacht gehouden. Het vlees van de herten die neergeschoten worden, wordt versneden, verpakt en verkocht. De aankoop van een slachterij werd deels betaald via het Engelse Programma voor Plattelandsontwikkeling.

Na het zien van deze heerlijke stukken hertenvlees kregen de deelnemers zin om een hapje te eten. Tijd om terug te keren naar Hertford!  Na de check-in werden we verwacht in een Italiaans restaurant voor een lekkere warme maaltijd, evenwel zonder hertenvlees. Na het diner stond natuurlijk ook een bezoek aan een pub, en een vergelijking van het Engelse en het Belgische bier op het programma. Lang duurde deze vergelijkende studie echter niet, want om middernacht sluiten alle Engelse pubs de deuren. We werden dan ook vriendelijk verzocht om de pub te verlaten.

Dankzij het tijdige sluitingsuur van de pubs was iedereen de volgende ochtend fris en monter tijdens de LAG-vergadering. Sara Hind van Defra (Department for Environment Food and Rural Affairs) vertelde ons wat meer over de werking van de LAGs in Engeland. Vervolgens was het de beurt aan de drie Vlaamse sprekers. Eerste in rij was Nele Vanslembrouck, coördinator van het Vlaams Ruraal Netwerk. Zij schetste de Belgische staatsstructuur, gaf de karakteristieken aan van Vlaanderen en ging dieper in op het Vlaamse programma voor plattelandsontwikkeling. Davy De Dobbeleer van de Vlaamse Landmaatschappij kwam vervolgens aan het woord om een algemeen overzicht van Leader in Vlaanderen te geven. Na dit algemene overzicht gaf Pieter Santens, de PG-coördinator van Tielts Plateau, meer uitleg over ‘zijn’ Leadergebied. Als afsluitende spreker was Michael Veasey aan de beurt. Hij gaf meer uitleg over de LAG waar hij voor werkt, namelijk Eastern Plateau.

Na de lunch was het tijd om een paar Leaderprojecten in de buurt van Herford te bekijken. Als eerste stond een bezoek aan Stevenson Bros Reservoir op het programma. De regio van Hertford is namelijk een hele droge streek. Met dit project wordt de bouw van een waterreservoir gefinancierd waardoor landbouwgrond kan bevloeid worden, en zo het watertekort dus kan gecompenseerd worden. Het tweede project dat we bezochten was Café and Kitchen development Pearces Farm shop. In Pearces Farm shop kan je behalve de producten van eigen kweek ook heel wat andere voedingswaren verkrijgen. De eigenaars van de shop bouwen met dit project een café en een keuken naast hun bestaande Farm shop. Als alles afgewerkt is zullen de klanten rustig iets kunnen drinken en eten voor of na de aankopen, met zicht op de weides en de grazende koeien. Het café zal niet enkel voor de klanten van de Farm shop toegankelijk zijn, maar voor iedereen die zin heeft om iets te drinken of een hapje te eten.

Na een korte stop in het hotel werden we ’s avonds in Lussmans restaurant verwacht voor alweer een lekkere maaltijd. Het werd een erg gezellige laatste avond in Hertford.

Op vrijdagochtend stond nog één bezoek op het programma: Jepps Barn. Op deze boerderij wordt al een tijdje aan hoevetoerisme gedaan. Het project dat nu loopt betreft het ombouwen van een oude schuur tot een vakantiehuisje. Het huisje zou eind 2011 klaar moeten zijn, dus wie nog een vakantieverblijf zoekt op  het Engelse platteland weet onmiddellijk waarheen.

Met het bezoek aan Jepps Barn was het volledige programma van de excursie afgewerkt en konden we koers zetten richting België.

Het was een leerrijke, aangename en zonovergoten excursie. Dank aan alle aanwezigen!

Hier vindt u de links naar een aantal sfeerbeelden terug: