Opleidingsmeerdaagse Leader, 17-19 november 2008

Verslag meerdaagse opleidingssessie Vlaams Ruraal Netwerk

17-19 november 2008, Hoogeloon, NL

17 november 2008. De tien Vlaamse Leadercoördinatoren nemen afscheid van hun Plaatselijke Groep en trekken en masse naar het Nederlandse platteland. Daar worden ze ’s avonds immers verwacht door het Vlaams Ruraal Netwerk. Na een ontspannend kennismakingsdiner beginnen we aan de opleiding. Voor het slapengaan krijgen de cursisten nog een theoretische inleiding in “netwerken” en dit kon onmiddellijk in de praktijk worden omgezet!

De volgende ochtend was iedereen klaar voor een opleiding “interactieve processen” op maat. De docent, Brendan Hickling, loodste ons door technieken, onderhandelingsprocessen, facilitator-moderatorprocessen en allerlei vergadertechnieken. Veel stof in één dag gepropt, maar we hebben erg veel bijgeleerd.
Daarna was het tijd om uit te breken: we trokken naar onze Nederlandse collega’s van de Plaatselijke Groep “de Baronie”. Na een terreinbezoek aan een Leader+-project werden praktijkervaringen uitgewisseld en hoorden we hier en daar zelfs voorstellen tot toekomstige transnationale samenwerking vallen.

De 19e november lieten we ons van onze creatieve kant zien. Peter Laan vertelde ons meer over de theoretische achtergrond van creatieve processen, en deze kennis werd onmiddellijk geïllustreerd door een Leader+-voorbeeld. De driedaagse werd afgesloten door een evaluatie van de werking van het Vlaams Ruraal Netwerk in 2008 en een korte brainstorm (één van de technieken die Brendan ons had aangeleerd) over mogelijke activiteiten en aandachtspunten in de werking van 2009.

Als Vlaams Ruraal Netwerk-team vonden wij het alvast tof om deze meerdaagse opleidingssessie te organiseren. We danken iedereen om hier met zoveel enthousiasme aan deel te nemen!