Plattelandsexcursie "100% West-Vlaams" - 24 mei 2011

In samenwerking met de Plaatselijke Groep Tielts Plateau heeft het Vlaams Ruraal Netwerk een studiedag georganiseerd op 24 mei. ’s Ochtends werd er verzameld aan het station van Tielt. Van hieruit vertrok de bus met de deelnemers om een voorstelling te geven van een aantal West-Vlaamse plattelandsprojecten.

De eerste halte was de Poelbergsite. Hier werden de oude school- en kloostergebouwen gerenoveerd tot een toeristisch-recreatief en landelijk centrum. Er werd eveneens een klein schoolmuseum ingericht. Het uitzicht op Tielt en omstreken is er adembenemend!

Vervolgens werd een bezoek gebracht aan Schuiferskapelle waar de dorpskern werd vernieuwd. Het nieuwe dorpsplein is mooi aangelegd en biedt parkeerplaats aan heel wat auto’s. Er werd ook geïnvesteerd in een openbaar toilet en zitbanken.

Van Schuiferskapelle ging het richting het Portaal in Ruiselede waar vóór en na de lunch verschillende presentaties werden gegeven en projecten werden bezocht.

Burgemeester Greet Deroo vertelde dat er nood was aan een multifunctionele ruimte in Ruiselede. Een oude school werd gerenoveerd en vangt nu deze behoefte op. Het gebouw werd ‘het Portaal’ gedoopt. De burgemeester had het verder over de buitenschoolse kinderopvang. Tot voor kort was er in Ruiselede hiervoor geen voorziening maar sinds kort is er een gloednieuwe opvangplaats waar in de vakantieperiodes opvang voor 30 tot 40 kinderen mogelijk is.

Vervolgens werd de Heuvelland Tranquillizer voorgesteld. In dit verrassingsdoosje zitten geen echte medicijnen, maar wel 10 wandelingen om rust en stilte te vinden in de verschillende deelgemeenten van Heuvelland. De bedoeling is om ook in andere Vlaamse gemeenten soortgelijke wandelingen uit te stippelen.

Ook het project ‘100% West-Vlaams’ van Unizo West-Vlaanderen werd uit de doeken gedaan. Via dit project worden West-Vlaamse streekproducten gepromoot. Tijdens de presentatie liep het water de deelnemers in de mond. Gelukkig was het net tijd voor de lunch, die bijna volledig uit West-Vlaamse producten bestond.

Na de lunch werd een korte workshop ingelast waar dieper werd ingegaan op procesbegeleiding. De presentatie vindt u Hier (.pdf 567.1 KB) .

Na de theorie was het opnieuw tijd voor wat praktijkvoorbeelden. Dus stapten de deelnemers enthousiast de bus op. Niet de gewone bus, maar de BiBus van Zwevegem. Deze heeft wekelijks verschillende stopplaatsen, zodat de inwoners uit de verschillende deelgemeenten van Zwevegem een boek kunnen ontlenen of zelfs voor gemeentelijke dienstverlening in de BiBus terecht kunnen. Dit project werd in december 2010 tot winnaar gekroond in de categorie ‘Meerwaarde door samenwerking’ van de wedstrijd Prima Plattelandsproject van het Vlaams Ruraal Netwerk.

De laatste halte van de dag was begraafplaats Sint-Amandus in Beernem. Met dit project wil de gemeente de begraafplaats herinrichten en architecturaal belangrijke grafstenen behouden. Er werd eveneens een boekje opgemaakt met foto’s en uitleg van een aantal begraafplaatsen en de personen die er begraven liggen.

Als afsluiter van deze geslaagde dag werd aan de deelnemers nog een Berenbiertje, het streekbier van Beernem, aangeboden. Hierrna vertrok de bus voor de laatste rit van de dag, namelijk naar het station van Tielt.

Meer info:
- een aantal sfeerbeelden van deze plattelandsexcursie:

Vertrek van de groep aan het station van Tielt

Foto van de Poelbergsite

Mensen aan de Poelbergsite

Mensen aan de bus in Schuiferskapelle

De burgemeester van Tielt

Voorstelling van de Heuvelland Tranquilizer

Projectie en schrijfbord in lokaal het portaal

Het witte BKO gebouw

Foto van de Bibus

Mensen in Sint-Amandus Beernem

Mensen in Sint-Amandus Beernem

Een flesje berenbier

Groepsfoto voor Sint-Amandus