Prijsuitreiking Prima Plattelandsproject 2010, 14 januari 2011 (Agriflanders)

Vrijdagavond 14 januari 2011 vond de officiële bekendmaking van de winnaars van de wedstrijd ‘Prima Plattelandsproject 2010’ plaats. Dit gebeurde op de land- en tuinbouwbeurs Agriflanders in Flanders Expo te Gent. Bij deze wedstrijd ging het Vlaams Ruraal Netwerk op zoek naar de beste Vlaamse plattelandsprojecten en -activiteiten, gesubsidieerd door het Vlaams Programma voor Plattelandsontwikkeling 2007-2013 (PDPO II).

De ingediende projecten moesten alsook passen onder één van de gekozen wedstrijdthema’s (voor thema’s – zie verder), die op hun beurt verbonden waren aan de doelstellingen van het project Vlaanderen in Actie (ViA). In totaal dienden 35 landbouwers of organisaties een kandidatuur in. Hiervan werden uiteindelijk 18 genomineerden geselecteerd door een nationale en internationale jury en gepubliceerd in een brochure. Tot 15 december kon iedereen vervolgens online stemmen op zijn favoriete project op de website van het Vlaams Ruraal Netwerk. Initieel waren er vijf wedstrijdthema’s, maar het thema ‘slim omgaan met energie in landbouw en platteland’ viel weg omdat er geen geldige kandidaturen onder dit thema werden ingediend.

De wedstrijd telde maar liefst 7.300 geldige stemmen. Hierdoor kunnen we stellen dat deze wedstrijd een zeer groot succes was, zowel voor het publiek bewustzijn van de projecten, als voor de plattelandsontwikkeling in Vlaanderen.

Winnaars per thema

In het thema ‘Meerwaarde door samenwerking’ werd het project Biblioservicebus uit Zwevegem met 38 procent van de stemmen uitgeroepen tot beste plattelandsproject in hun thema. De ‘bibus’ is een omgebouwde bus die als rijdende bibliotheek dienst doet maar waar men ook de gemeentelijke diensten kan bereiken. Er is ook internettoegang voorzien. Verschillende keren per week bezoekt de bus alle dorpskernen in de deelgemeenten en het gehucht van Zwevegem, zodat alle inwoners ongeacht woonplaats of mobiliteit, snel toegang hebben tot informatie en de nodige dienstverlening. In dit project werkten verschillende partners samen aan het dichter bij elkaar brengen en het beter bereiken van de bevolking.

De winnaar in het tweede thema ‘Zorg voor natuur en biodiversiteit’ was zeer duidelijk. Het project ‘Steenuilen in de Vlaamse Ardennen’ ging in zijn categorie met 49,6 procent van de stemmen lopen. Hierbij werd de steenuil als mascotte van de kleine landschapselementen gekozen. En deze uil moet beschermd worden: nestkasten worden opgehangen en knotwilgen en fruitbomen worden gepromoot. Om  dit project meer luister te geven werden onder leiding van het Oost-Vlaamse Regionale Landschap Vlaamse Ardennen een mobiele tentoonstelling en een educatieve fiche ontwikkeld en werd er zelfs een artisanaal bier, ‘Steenuilke’, gebrouwen.

In de categorie ‘Communicatie en educatie als instrument’ ging het project ‘Boerderijontmoetingen in 4 seizoenen’ met de meeste stemmen (27%) lopen. Het project gaat uit van de Oost-Vlaamse vzw Papaver. Hierbij werd het aanbod voor leerlingen en volwassenen op de biologische boerderij De Kollebloem verder uitgebouwd. Praktisch gezien was er enerzijds de uitwerking van praktische boerderijklassen en anderzijds de organisatie van seizoensverwendagen voor kansarme volwassenen.

In de laatste categorie, ‘slimme afzetstrategieën’, werd Délimel met 40 procent van de stemmen tot winnaar uitgeroepen. Dit project werd ingediend door de Oost-Vlaamse bvba MIKKA. Onder de naam Délimel hebben 18 Belgische melkveebedrijven zich georganiseerd om verse Belgische zuivelproducten te kunnen aanbieden. Deze producten worden nu reeds verkocht in meer dan 360 verkooppunten. De volledige keten, van de ophaling bij de melkboer tot de artisanale verwerking van de melk, wordt in eigen handen gehouden. Dat is nog lang niet alles, in de toekomst wil Délimel zelfs nog een aantal andere verse zuivelproducten op de markt introduceren.

 

Prijzen
Elk genomineerd project kreeg een heus verrassingspakket die gevuld was met allerlei streekproducten uit elke Vlaamse provincie. De winnaars van elk thema kregen een informatieplaquette en bovendien kregen ze de mogelijkheid om een activiteit gericht op kennisuitwisseling te organiseren tot een maximum bedrag van 2.000 euro.
Daarnaast publiceert het Vlaams Ruraal Netwerk  in het voorjaar van 2011 een Engelstalige brochure met ‘goede voorbeelden’ rond plattelandsontwikkeling in Vlaanderen. Hierin worden alle genomineerde projecten vermeld, waarbij de winnende projecten extra in de verf worden gezet. Hiermee wil het Vlaams Ruraal Netwerk de uitwisseling van kennis in binnen- en buitenland stimuleren.

 

Hier kunt u het verslag (.doc 63 KB) terugvinden met een foto van de winnaars.

 

De brochures kunt u terugvinden bij de rubriek 'publicaties'.