Studiedag “Vrouwen innoveren en inspireren op het platteland” – 18 oktober 2011

Op dinsdag 18 oktober 2011 organiseerde het Vlaams Ruraal Netwerk een studiedag rond “vrouwen innoveren en inspireren op het platteland” in het Vlaams Parlement. Ondanks de eerder bescheiden opkomst kon een divers publiek worden bereikt.

Na een openingswoord door de minister-president kwamen drie Vlaamse “innoverende en inspirerende” voorbeelden aan bod. De spits werd afgebeten door Ann Saerens, die vertelde hoe zij op hun landbouwbedrijf bleven innoveren. Hun bedrijfsactiviteiten pasten zich constant aan aan de veranderende socio-economische activiteit – en er zijn nog grote toekomstplannen!
Daarna was het de beurt aan Marleen Lefevre, die ons toonde hoe het PDPO-project TweedeKANS op een innovatieve wijze vrouwen op het platteland inspireerde tot het opnemen van een nieuwe of andere rol.
Het laatste Vlaamse voorbeeld werd door Hilde Weckhuysen en Riet De Schrijver voorgesteld. Groene Zorg en een zorgboerin toonden zo samen aan hoe landbouwers een sociale dimensie kunnen geven aan land- en tuinbouw.
De laatste case study werd verzorgd door de Nederlandse Christa Fonken. Met haar interactieve start (schoenen af en samen een liedje zingen) trok ze onmiddellijk de aandacht en bracht ze een inspirerend verhaal over hoe ze haar bedrijf blijft vernieuwen… maar ondertussen ook al heeft geleerd dat ze grenzen moet aangeven.

In de middagsessie was het de beurt aan de deelnemers van de studiedag. Onder de deskundige begeleiding van Kessels & Smit werd onderzocht wat men zelf kan doen om te innoveren in de eigen onderneming.

Patricia De Clercq, woordvoerder van het Beleidsdomein Landbouw en Visserij, sloot deze dag af.

De foto’s van het evenement vinden jullie terug via deze link (nog te verkrijgen).

Presentaties: