Verslag excursie en vergadering Nationale Rurale Netwerken, 31/03 en 1/4/2009

Op 30 en 31 maart 2009 organiseerde het European Network for Rural Development een Capacity Building for National Rural Networks Seminar te Brussel. Omdat hierop vertegenwoordigers van onder andere alle Europese Rurale Netwerken uitgenodigd waren, werd hieraan een vergadering van de Nationale Rurale Netwerken gekoppeld.

Het Waals Ruraal Netwerk en het Vlaams Ruraal Netwerk werden door het European Contact Point gevraagd om de Europese collega’s op 31 maart en 1 april op te vangen. Hier gingen we graag op in.

Op 31 maart vertrokken we met een zestigtal personen (Nationale Rurale Netwerken en mensen van de Europese Commissie) op excursie naar het Vlaamse Leadergebied Pajottenland. Hierbij bezochten we eerst en vooral het Volksinstrumentenmuseum en het Natuureducatiecentrum Paddenbroek ( zie presentatie (.pdf 2.95 MB) ) in Gooik. Nadien reden we door naar het Provinciaal Proefcentrum Kleinfruit te Pamel, waar Yves Hendrickx ons informeerde over de werking van het Proefcentrum en Jos Huwaert meer vertelde over de werking van de Plaatselijke Groep Pajottenland+. Na een lekker diner met Vlaamse streekproducten keerden we terug naar Brussel.

De volgende dag stond immers een drukke vergadering van de Nationale Rurale Netwerken op het programma. Deze bijeenkomst van vijftig collega’s uit 22 Europese landen vond plaats in het Ellipsgebouw te Brussel, waar onder andere het Vlaams Ruraal Netwerk gehuisvest is. De vergadering zelf werd vakkundig geleid door Cécile Schalenbourg van het Waals Ruraal Netwerk.

Sfeerbeelden 31 maart en 1 april 2009 (.pdf 4.33 MB)

Artikel regionale editie het Nieuwsblad (01/04/2009) (.pdf 38.77 KB)