Verslag excursie Oostvlaamse plattelandsprojecten, 29 september 2009

Op 29 september 2009 organiseerden het Vlaams Ruraal Netwerk en het Plattelandsloket van de Provincie Oost-Vlaanderen een gezamenlijke excursie op het Oostvlaamse platteland.

Vanuit het station van Aalter vertrok de bus richting Ertvelde. Gedurende de rit werden er filmpjes getoond die werden verzameld via het project ‘Jacht op Super8’. Dit project heeft in beide Oost-Vlaamse Leadergebieden “Meetjesland, Leie en Schelde” en “Vlaamse Ardennen” spoeltjes verzameld met filmreportages van de jaren ’50, ‘60’ en ’70. Deze opnames werden gedigitaliseerd en het brede publiek kan nu via een online databank de montages bekijken.
Meer informatie: Curieus Oost-Vlaanderen, info.oost-vlaanderen@curieus.be; http://www.dejachtopsuper8.be/)

In Ertvelde brachten we een bezoek aan één van de molens van het project ‘Malende Molens’ uitgevoerd door het Plattelandscentrum Meetjesland. In dit project zijn tien verschillende partners actief en het project bestaat uit vijf deelprojecten:

  • -  Molenroute: uitwerken van recreatieve en toeristische arrangementen. Er zijn drie aparte molenroutes per fiets ontwikkeld van elk veertig km.
  • - Molenaarscursussen organiseren. 
  • - Sociale tewerkstelling in onderhoud (schilderen, kalken, herstel van wieken, …),. 
  • - Educatieve initiatieven: brochure ‘Malende molens’, ontvangen van schoolgroepen, ...
  • - Uitvoeren van herstellingswerken door molenmakers zodat de molens terug malen. 

Meer informatie: Stenenmolenstraat 21, 9940 Ertvelde ; http://www.molenechos.org/molen.php?AdvSearch=65

Tijdens de middag werden we ontvangen in het Cultuurcentrum ‘De Meet’. De voormalige dorpsschool werd omgevormd tot een cultureel ontmoetingscentrum. Een As 3-project zorgde voor de ontsluiting. Het project heeft een participatieproces opgezet waarbij de socio-culturele adviesraad van Sint-Laureins, cultureel geïnteresseerde inwoners, omwonenden, (socio-) culturele verenigingen en groepen van diverse leeftijden een visie hebben gecreëerd voor de inrichting van het gebouw.
Meer informatie: Cultuurcentrum De Meet: Sint-Jansstraat 22, 9982 Sint-Laureins ; Gemeentebestuur Sint-Laureins, Dienst Vrije Tijd, mieke.timmerman@sint-laureins.be ; http://culturelesite.blogspot.com/

In het Cultuurcentrum kregen we een enthousiast verhaal te horen van de projectcoördinator, An Jacquemijn, over het project ‘Energiesnoeiers gaan de boer op’. Dankzij het As 3-project en Leader-project in de Vlaamse Ardennen kunnen energiescans uitgevoerd worden bij de zwakste huishoudens op het platteland. Een zeer belangrijk aspect van het project is het sensibiliseren van de mensen voor deze problematiek. Bij de eerste contacten worden de mensen attent gemaakt op bepaalde energiebesparende maatregelen( keuze van licht, hoe men warmteverlies kan vermijden) a.h.v. demomaquettes.
Meer informatie: VZW Goed Wonen, an.jacquemijn@familiehulp.be

Voor we aan tafel gingen werden we vergast door een toneelvoorstelling van het plattelandstheater in kader van het project ‘Laboratorium inzake plattelandsbeleving en –verbreding’. Dit As 3-project heeft tot doel:

  • - Verdieping idee plattelandsbeleving door uitwerking van een ‘Quickscan plattelandsbeleving'. 
  • - Opzetten van vormende initiatieven ten behoeve van onderwijs, stakeholders, derden. 
  • - Bewustmaking grote publiek door het uitwerken en aanbieden rondreizende toneelvoorstelling rond platteland en landbouwgerelateerde thema’s. 
  • - Arrangementen actieve plattelandsbeleving via wandel-GPS aanbieden.

Meer informatie: VZW Plattelandscentrum Meetjesland, info@plattelandscentrum.be

Daarna konden we allen genieten van de lekkere warme beenhesp met groentjes. Het middagmaal werd verzorgd door CVBA Mmm…Eetjesland, een samenwerking tussen Meetjeslandse streek- en hoeveproducenten. (As 3-project en Leader-project Meetjesland, Leie en Schelde)
Meer informatie: http://www.mmm-eetjesland.be ; info@plattelandscentrum.be

In de namiddag werden we rondgeleid langs de kruidentuintjes van het Leader Meetjesland, Leie en Schelde-project Netelvuur. Tien verschillende soorten kruiden werden ter plaatse geteeld, verwerkt en gecommercialiseerd. Op het bedrijf worden workshop, opendeurdagen en bedrijfsbezoeken georganiseerd.
Meer informatie: Netelvuur BVBA, Christel Van Vooren; Veldhoek 33 , 9931 Oostwinkel; info@netelvuur.be

En wie nog zin had kon de dag afsluiten met de Oostvlaamse volkssport krulbollen.  

Enkele impressies:

Groep mensen voor een molen

Vrouw die met lampen bezig is

Pratende deelnemers

Deelnemers krijgen uitleg over tuin