Verslag studiedag “Innovatie begint met informatie” - 5 juni 2012

In juni stonden maar liefst twee studiemomenten van het Vlaams Ruraal Netwerk op het programma.

 

Op 5 juni trokken we naar de provincie Antwerpen. Voor onze studiedag ‘Innovatie begint met informatie’ – in samenwerking met Innovatiesteunpunt – was het namelijk verzamelen geblazen aan het station Noorderkempen. Van daaruit vertrokken we richting Proefcentrum Hoogstraten.

Daar gaf Ward Baets eerst een algemene schets van het Proefcentrum, terwijl we konden genieten van lekkere aardbeien. Zo hoorden we er dat alle teelten door minimum één praktijkcentrum behartigd worden en dat zijzelf onderzoek doen in drie teelten: aardbei, tomaat en paprika.

Daarna nam hij ons mee in de glazen serres. Eerst zagen we de paprikateelt. Gemiddeld staan er 7,1 stengels per vierkante meter in de serres. Ward vertelde ons dat er rond zeven verschillende thema’s wordt gewerkt. Onder andere rond ziekten en plagen, teelttechnieken, rassenonderzoek, …

De volgende stop was bij de aardbeien. Voor onderzoek van de aardbei bezit het Proefcentrum 6000 m² serres, 3000 m² plastiek serres, 1500 m² stellingen, 3000 m² trayveld en 1 ha vollegrondsteelt. Ook bij de aardbeien werkt men rond dezelfde thema’s. De impact van diffuus glas wordt getest, er zijn bloemknoponderzoeken etc.

De derde en laatste tuinbouwteelt in het Proefcentrum Hoogstraten zijn de tomaten. Ook daar zien we terug dezelfde zeven thema’s behandeld worden en horen we dat er bij de tomaten gesegmenteerd wordt. Er zijn losse tomaten, trostomaten en de zogenoemde “Specialty Street”. Bij Specialty Street zien we verscheidene varianten, zoals de kerstomaatjes.

 

’s Middags zetten we koers richting Hortipower, een bedrijf dat gespecialiseerd is in de kweek van trostomaten. Na een lekkere broodjeslunch kregen we een rondleiding in het bedrijf. Hortipower bezit nu 9,5 ha serres en momenteel zijn ze bezig met een heuse uitbreiding (5 ha extra serres).

Dirk Van den Plas, één van de drie bedrijfsleiders, nam ons op sleeptouw doorheen de serres. We merken vooral op dat er zeer veel geautomatiseerd is: karren halen de oogst op en brengen ze naar sorteerplaats, daar worden de tomaten automatisch verzameld,... De pluk zelf en het sorteren per bakje gebeurt uiteraard nog handmatig. We eindigen de rondleiding langs de WKK-installatie en de verbrandingsoven (in geval van panne of onderhoud aan de WKK-installatie).

 

 Nu hadden we dus reeds de onderzoeks-en de praktijkfase gezien. Voor het laatste bezoek kozen we ervoor de verkoop in de spotlights te plaatsen. Daarom trokken we dus naar de Veiling Hoogstraten!

Daar stond directeur Gaston Opdekamp ons te woord.

Veiling Hoogstraten bestaat al een kleine 80 jaar en telt ongeveer 300 leden anno 2012. Het bedrijf telt maar liefst 75 vaste werknemers. Er zijn vier hoofdproducten die de Veiling Hoogstraten jaarlijks verzet, namelijk aardbeien, tomaten, paprika en komkommers. 55% van hun omzet komt van de aardbeien. Er wordt 120.000 ton per jaar gezamenlijk aangeboden. Veiling Hoogstraten verkoopt via klok en bemiddeling. Met de klok gebeurt dit via een simultaan verkoopsysteem (interconnectie van 9 veilingen). Een leuk weetje: wanneer je bijvoorbeeld een bakje aardbeien koopt die verkocht is via Veiling Hoogstraten kan je traceren waar de aardbeien vandaan komen.

Na een rondleiding doorheen de volledige veilinggebouwen, inclusief het nieuwe gedeelte dat werd bijgebouwd, konden we tevreden terug huiswaarts keren…