Verslag studiedag Foire à la Coopération - Samenwerkingsbeurs

Op woensdag 28 oktober 2009 trokken een tiental Vlaamse Leader-experten de taalgrens over om in het Provinciaal Domein van Hélécine hun Waalse collega’s te ontmoeten.

Deze eerste bijeenkomst van de Vlaamse en Waalse Leadergroepen, door het Réseau Rural Wallon en het Vlaams Ruraal Netwerk samen georganiseerd, beoogde het samenbrengen van zoveel mogelijk Leader-geïnteresseerden op een samenwerkingsbeurs. Elke Plaatselijke Groep spreidde publicaties op een tafel uit en stond geïnteresseerden te woord.

Naast deze informele contacten kregen de aanwezigen in de voormiddag ook meer informatie over de Vlaamse en Waalse plattelandsprogramma’s in het algemeen en meer specifiek over Leader. Hierbij werd ook ingegaan op de procedures voor interterritoriale samenwerkingsprojecten aan beide zijden van de taalgrens.

De Waalse en Vlaamse programma’s en procedures komen op verschillende punten overeen maar kennen ook belangrijke verschillen. Dit heeft niet noodzakelijk een remmend effect op het opstarten van samenwerking – integendeel: voorafgaande kennis van het institutioneel kader waarin de andere partner kan verrassingen tijdens een latere fase voorkomen!

Tijdens de namiddag konden de aanwezigen deelnemen aan twee van drie thematische ronde tafelgesprekken, waarbij gebrainstormd werd over mogelijke samenwerkingen rond duurzaam en ruraal toerisme, landbouw-energie-bos en milieu en mobiliteit.

De dag werd afgesloten met een echte “bar rural”.

Enkele sfeerbeelden

Bijeenkomst Vlaamse en Waalse Leadergroepen

Overleggende mensen op de bijeenkomst

Overleggende mensen op de bijeenkomst

Overleggende mensen op de bijeenkomst