Verslag studiedag 'landbouwer en recreant' - 14 november 2012

Woensdag 14 november: de dag waarop de laatste studiedag van het Vlaams Ruraal Netwerk in 2012 plaatsvindt. Meer dan 30 personen hadden zich ingeschreven voor deze interessante dag.

Helaas gooide de staking bij de vakbonden van de NMBS roet in het eten, waardoor het totaal aantal personen herleid werd naar een groep van 16 personen.

Gelukkig waren de resterende deelnemers extra gemotiveerd om present te zijn en konden we bijgevolg deze studiedag toch laten doorgaan.

 

Tijdens deze dag wilden we de aanwezigen informeren over de relatie tussen landbouwer en recreant op het Vlaamse platteland. We namen een kijkje hoe landbouwers kunnen inspelen op de noden van recreanten, onder andere door verbredingsactiviteiten voor jong en oud. We bekeken hoe landbouwers kunnen omgaan met de mogelijke overlast die deze recreatie met zich meebrengt. Hoe maak je je bedrijf en je bedrijfsomgeving aantrekkelijk voor recreatie? Hoe ga je om met wandelaars die fruit plukken uit je boomgaard? Hoe pak je zwerfvuil aan? Tijdens deze studiedag hebben we dus zowel een aantal goede punten als een aantal verbeterpunten onder de loep genomen.

 

Vanuit Leuven vertrok de bus richting Herk-de-Stad voor een eerste bedrijfs bezoek. Hoeve de Waterkant was de eerste stop van de dag en daar konden we tijdens de presentatie genieten van een heerlijke kop koffie met cake. De hoofdactiviteit op Hoeve De Waterkant is het kweken van runderen van het witblauwe ras. Het voeder voor hun dieren teelt de familie Mees-Gielis zelf. Daarnaast doen ze ook aan hoevetoerisme, geven ze rondleidingen en kunnen op het bedrijf verjaardagsfeestjes georganiseerd worden. Patrick en Anja hebben gekozen voor verbreding omdat er crisis in de sector heerst, maar uiteraard ook puur uit eigen interesse. Het feit dat het natuurgebied van het Schulensmeer vlak bij hen ligt geeft een verblijf op de hoeve natuurlijk ook een grote meerwaarde . Het bedrijf is daarnaast ook een zorgboerderij, en er is een thuisverkoop van vlees georganiseerd.  In de toekomst kan je er ook terecht voor een partijtje “boerengolf”.

Tijdens de presentatie vertelden ze ons dat ze ook last hebben van toeristen die blikjes, papiertjes, etc. weggooien op de weg en langs de wandel- en fietspaden. Een vroegere landbouwweg is nu een fietspad. Dit brengt heel wat discussie met zich mee over wie nu voorrang heeft. Soms valt er op deze weg al eens wat aarde van de tractorbanden, wat het spanningsveld tussen recreant en landbouwer af en toe vergroot. Voor we terug op de bus stapten, bezochten we de boerderij en de gastenkamers.

 

Vervolgens zetten we onze koers verder richting Meensel-Kiezegem. Daar stopten we bij Jeannine van LV Fruit Vanhellemont. Eerst konden we er genieten van een broodjesmaaltijd met onder andere zelf gemaakt appelsap, stukken fruit, enz. Na onze lunch begon Jeannine te vertellen over het familiebedrijf. Ze werken vooral met seizoensarbeiders, en proberen zoveel mogelijk te streven naar perfectie. Ze vertelt ons dat zij meer en meer zelfgemaakte producten verkopen, zoals perenadvokaat, jenever, appelsap, … Daarom heeft het bedrijf ook beslist om een hoevewinkeltje op te starten. Het toerisme is van zeer groot belang van voor hen. Maar van dat toerisme ondervinden ze helaas ook last: de mensen laten zwerfvuil achter, plukken een appeltje, beschadigen onopzettelijk de bomen, … . Recreanten moeten volgens Jeannine meer bewust gemaakt worden van de schade die zij soms toebrengen aan de land- en tuinbouw. Na het verhaal van Jeannine was het tijd voor een rondleiding op het bedrijf. We zagen het volledige proces: het bewaren van het aangeleverde fruit, tot het automatisch wassen ervan en het uiteindelijk selecteren van de appels en peren.

Hierna bedienden een aantal deelnemers zich nog van wat lekkers uit het hoevewinkeltje, waarna we terug plaats namen op de bus.

 

De laatste halte van deze mooie zonnige dag was Herselt. Dany baat er al vele jaren een varkensbedrijf uit. Sinds 2003 is Martine, de vrouw van Dany, ook actief op het bedrijf. Zij heeft er het Ollemanshoekje opgericht. Vroeger was Martine kleuterjuf, maar ze had steeds haar twijfels bij het bezoeken van soortgelijke bedrijven: de hygiëne schoot tekort, kinderen konden weglopen, er waren geen faciliteiten om deftig te lunchen,… . Daarom begon ze haar eigen educatieve kijkboerderij en investeerde in een goede omheining, een deftige zaal voor de kleuters om te lunchen, goed onderhouden sanitair enz. Dit in combinatie met vele dieren, een heuse “speel-strozolder” en sinds kort ook een herfstwandeling in het bos naast hun bedrijf maakt van het Ollemanshoekje een topper voor scholen, jeugdbewegingen, Grabbelpas, … Martine en Dany zijn heel tevreden met hun keuze destijds om een educatieve kijkboerderij op te richten, i.p.v. volop op de uitbreiding van de varkensstapel in te zetten. Hadden ze voor het laatste gekozen, dan betwijfelen ze of ze nu nog steeds actief zouden zijn op de boerderij.

Als afsluiter van dit bezoek, en van de studiedag, toonden Martine en Dany ons de educatieve ruimte, de dieren, de speelzolder, … .

 

Dit was meteen onze laatste studiedag van 2012 die de mensen ook deze keer wist te bekoren. Op naar de eerste studiedag van 2013!