Verslag studievoormiddag 'Voedsel bindt stad en platteland' - 11 januari 2013

Het Vlaams Ruraal Netwerk heeft tijdens de achtste editie van de land- en tuinbouwbeurs Agriflanders in Gent opnieuw een studiedag georganiseerd. Op vrijdagvoormiddag 11 januari organiseerden we er een studiemoment over de relatie stad – platteland. Maar liefst vier sprekers kwamen aan bod. Op die manier trachtten we dit “hot topic” vanuit zoveel mogelijk invalshoeken te benaderen.

 

Patricia De Clercq, afdelingshoofd binnen het Departement Landbouw en Visserij, gaf een algemene inleiding. Zo vermeldde ze dat wij al enige jaren actief deelnemen aan verschillende werkgroepen rond korte keten en voedselstrategieën op Europees vlak en dat we dit onderwerp ook hebben aangehaald tijdens de rondreizende zomerstand Goed Geboerd. Patricia vermeldde dit allemaal om aan te tonen dat dit studiemoment zijn plaats kent binnen verschillende denkprocessen rond voedselstrategieën en samenwerkingsvormen in dit verband. Na de inleiding volgden vier sprekers die bereid waren om ons te motiveren en te inspireren.

 

De eerste spreker van deze voormiddag was Wim Merckx van Voedselteams vzw. Hij gaf een algemeen beeld over wat “Voedselteams” nu exact zijn. Een voedselteam is een groep van mensen uit een zelfde buurt die samenwerken voor de rechtstreekse aankoop van biologische groenten en fruit, van hoevezuivel en hoevevlees (al dan niet bio), van brood en bloem ... van streek- en seizoensproducten. De aankoop daarvan gebeurt via internet. Zo hoorden we dat ze een samenwerking hebben met ruim 100 lokale producenten van voeding.

De klemtoon tijdens de presentatie lag voornamelijk op de stedelijke voedselstrategieën. Net zoals Patricia vermeldde hij ook het publieke succes van de werken van Carolyn Steel over de voedselstrategieën en de stadslandbouw. Tijdens onze studiedag nodigde Wim de lokale besturen ook uit om samen met Voedselteams en I-Propeller voedselstrategieën op te stellen via een concreet en haalbaar traject.

 

Frank Petit-Jean was de tweede spreker tijdens onze studievoormiddag. Hij is actief bij Velt Eetbaar Kortrijk, een organisatie die uitsluitend uit vrijwilligers bestaat. In Kortrijk wilde men een buurttuin aanleggen. Na het zoeken van potentiële locaties is de keuze gevallen op “Leilekkerland”. Dit is een stuk grond op het Buda-eiland, een eilandje dat gevormd werd tussen de Oude en de Nieuwe Leie.

Er worden groenten, fruit en kruiden geteeld. De deelnemers van dit initiatief organiseren dan ook geregeld workshops met ingrediënten uit Leilekkerland. Volgens Frank is het maken van duidelijke afspraken één van de belangrijkste dingen. Ook overleg en vertrouwen worden hoog in het vaandel gedragen. Zo’n stadstuin brengt de mensen ook dichter bij elkaar en interesseert zowel jong als oud.

 

De voorlaatste spreker was Hilde Coucke van De Wassende Maan uit Astene. Dit is een erkende coöperatieve die meer dan 1500 biopakketten per week verdeelt in Gent en omstreken (maar liefst 48 afhaalpunten!). Ze telen 25 soorten groenten én doen aan thuisverkoop gedurende drie dagen per week. Ze werken er met vijftien vaste medewerkers en seizoenarbeiders, die instaan voor het land, de winkel, pakketten en administratie. Ze verdelen verschillende soorten pakketten, zoals gezins- en studentenpakketten, maar ook fruit voor bedrijven.

Hiervoor werken ze nauw samen met lokale boeren, want de eigen oogst volstaat niet. De consumenten kunnen hun groenten en fruit wel niet zelf kiezen, dit hangt vooral af van wat er op dat moment voorhanden is. Voor zowel de klant als de leveranciers zijn er voordelen: de klant krijgt super vers en gevarieerd kwaliteitsvoedsel, terwijl de leverancier een eerlijke prijs voor zijn producten krijgt en weet dat het niet in de massa verdwijnt. Het versterkt daarbij het vertrouwen tussen de landbouwer en de consument. De Wassende Maan bestaat al meer dan vijftien jaar en blijft groeien, wat toch duidt op een groot succes!

 

Na het Oost-Vlaamse voorbeeld kwam de provincie zelf aan beurt. Santina Driesen van de dienst Landbouw en Platteland van de provincie Oost-Vlaanderen gaf een algemeen beeld van hoe het provinciaal beleid eruit ziet. Op inhoudelijk vlak heeft men al een aantal zaken gerealiseerd, zoals de organisatie van een studiedag rond korte keten, deelname aan het Strategisch Plan Korte Keten, lid van de trekkersgroep Fair Trade Provincie, … Ook op financieel gebied heeft Santina heel wat voorbeelden aangehaald, gaande van Interreg-projecten tot Leader-projecten. De provincie promoot ook veel streekproducten waarbij de toeristen eveneens een doelgroep vormen.

Hierna was er tijd voor een aantal opmerkingen en vragen door de aanwezigen. Tijdens de afsluitende receptie was er ruimte om alles nog verder te bespreken en van gedachten uit te wisselen.

 

Uit de evaluaties van de deelnemers bleek dat onze eerste studiedag een schot in de roos was. De toon voor 2013 is dus gezet!

 

Presentaties: