8 mei 2011: Europadag te Herzele

In een zonovergoten Herzele was het Regionaal Landschap Vlaamse Ardennen aanwezig op de Europadag, een organisatie van het Provinciebestuur Oost-Vlaanderen.

De Europadag was aan haar derde editie toe. Met deze derde editie hebben de organisatoren gekozen voor een ander concept dan de voorbije jaren. Zij wilden nog meer de projecten in de kijker zetten, dit door de projecten zelf te laten meewerken en activiteiten te laten organiseren. Het provinciebestuur zorgde voor een overkoepelende communicatie en coördinatie. Via de Europadag ziet de bevolking hoe nauw de provincie betrokken is bij Europa.

Op deze dag worden niet alleen een aantal projecten voorgesteld, maar tevens wordt duidelijk dat Europa wel degelijk aanwezig is in ons dagelijks bestaan.

De actievelingen konden tijdens de Europadag de ‘Ronde van Europa’ fietsen; deze fiets-sneukeltoer van 20 km startte aan het Cultureel Centrum ‘De Steenoven’ en bracht je langs meerdere Europese projecten waar iets te eten of te drinken viel (ondermeer het ‘STEENUILKE’, waarbij het project werd voorgesteld aan de geïnteresseerde).

Wie minder interesse had om de heuveltjes per fiets te verkennen, kon een ritje maken met paard en kar of kon simpelweg een bezoek brengen aan het Cultureel Centrum, waar meerdere Europese projecten zich etaleerden. Ook hier konden de bezoekers sneukelen van allerlei lekkers (pralines, kruidenthee, ‘STEENUILKE’, etc). En ook hier werd het verhaal van de bescherming van de steenuil uit de doeken gedaan.