Délimel, vers van bij de boer - winnaar thema "slimme afzetstrategieën"

Iedere consument in België kan vanaf 26 mei 2010 genieten van de heerlijke smaak van verse Belgische zuivel van het nieuwe zuivelmerk Délimel. Twee supermarktketens verkopen namelijk vanaf dan de smaakvolle verse halfvolle melk van Délimel in al hun winkels in België. In totaal gaat het om 367 verkooppunten. Délimel, een initiatief van twee jonge melkveehouders, waarbij inmiddels achttien Belgische melkveebedrijven zich hebben aangesloten, wil met haar verse zuivelproducten de Belgische zuivelmarkt veroveren.

De verse zuivelproducten van Délimel zijn gegarandeerd van uitsluitend Belgische oorsprong en volledig traceerbaar van boer naar consument. Bovendien heeft Délimel zowel de ophaling als de artisanale verwerking van de melk volledig in eigen handen. Volgens mede-initiatiefnemer Christof De Keukeleire is Délimel een uniek initiatief in België: “Alleen door zelf de volledige keten te controleren, kunnen we garanties geven aan de consument over de authenticiteit, smaak en kwaliteit van onze melk. Een dergelijk grootschalig initiatief waarbij verse melk zeer breed verkrijgbaar is voor de consument, is de afgelopen jaren niet meer gelanceerd.”

De controle die Délimel heeft over de ophaling en de verwerking van de melk, heeft bovendien een positieve uitwerking op de prijs per liter verse halfvolle melk. Tussen de aangesloten melkveehouders en de winkels die de verse halfvolle melk verkopen, zitten immers geen tussenschakels. Daardoor is de melk voor de consument aantrekkelijk qua prijs en tegelijkertijd zijn de melkveehouders zeker van een eerlijke prijs.

Maar natuurlijk telt voor de consument vooral de smaak. En die zit goed, volgens mede-initiatiefnemer Koen Van de Walle: “De heerlijke smaak, gevolg van het lage pasteurisatieproces van de verse halfvolle melk, van Délimel is niet te vergelijken met de UHT-melkproducten die in alle supermarkten te koop zijn. De Belgische markt is klaar voor verse melk met een volle smaak en nu beschikken we ook over een fijnmazig netwerk van verkooppunten.”

Délimel haalt elke dag met een eigen trailer de verse melk op bij de Belgische melkveebedrijven. De verzamelde melk wordt vervolgens gedurende een korte tijd gelijkmatig verhit tot een temperatuur van 84 graden Celsius. Op deze manier blijven de unieke smaak, waardevolle voedingsstoffen en vitamines aanzienlijk beter behouden. Na pasteurisatie wordt de melk afgevuld in dozen en klaargemaakt voor gekoeld transport. Op die manier ligt de verse halfvolle melk van Délimel al heel snel in de gekoelde schappen van de winkels.

De melk wordt verkocht in pakken van één liter. Verse halfvolle melk van Délimel dient gekoeld bewaard te worden en is ten minste houdbaar tot de op de verpakking aangegeven houdbaarheidsdatum (maximaal tien dagen). Délimel is van plan om na de introductie van de verse halfvolle melk ook andere verse smaakvolle zuivelproducten op de markt te brengen.