"Wedstrijdwinnaar ‘Prima Plattelandsproject’ op het podium van het 5e Internationaal Steenuil Symposium"

Regionaal Landschap Vlaamse Ardennen

"Wedstrijdwinnaar ‘Prima Plattelandsproject’ op het podium van het 5e Internationaal Steenuil Symposium"

Van 4 tot en met 6 februari 2011 werd in Vic, Spanje, het vijfde Internationaal Steenuil Symposium georganiseerd. Dit Symposium werd ook bijgewoond door medewerkers van het Uilenteam van RLVA. Regionaal Landschap Vlaamse Ardennen werd in januari nog uitgeroepen tot winnaar in de wedstrijd Prima Plattelandsproject in de categorie ‘Zorg voor natuur en biodiversiteit’ met het project ‘Steenuilen in de Vlaamse Ardennen’. Een deel van het prijzengeld verbonden aan deze wedstrijd van het Vlaams Ruraal Netwerk werd gebruikt voor het bijwonen van dit Symposium.

Op het Symposium waren ongeveer 60 deelnemers aanwezig, afkomstig uit 7 landen.

Op de eerste dag van het Symposium werd een workshop georganiseerd over data-analyse door Iñigo Zuberogoitia.

Op dag twee stonden 14 presentaties over de steenuil op het programma, gegeven door sprekers uit Spanje, Frankrijk, Polen, Engeland, Canada, Nederland en België. De eerste presentatie van België werd gegeven door Dries Van Nieuwenhuyse van Natuurpunt Herzele met als titel ‘Citizen science en behoud van de steenuil op lange termijn in het zuiden van Oost-Vlaanderen’. De andere Belgische presentatie, ‘Acties voor het behoud van de steenuil in het zuiden van Oost-Vlaanderen’,  werd gegeven door Paul Haustraete van Regionaal Landschap Vlaamse Ardennen.

Op de derde dag van het Symposium werd een excursie georganiseerd naar Plana de Vic waar enkele voorbeelden werden getoond van lokale samenwerkingsovereenkomsten/beheerovereenkomsten.

Door het internationale karakter van dit Symposium werd een aanzet gegeven tot meer internationale samenwerking en tot het uitwisselen van gegevens en ervaringen. Tevens werd duidelijk dat er nood is aan een protocol voor tellingen en waarnemingen.