Geiten in goed gezelschap

Een duurzame oplossing voor geiten die last hebben van parasieten

Emanuele La Barbera en Alesandra Rabitiis, beide biolandbouwers uit Umbria (Italië) hebben een natuurlijke manier ontdekt om het aantal parasieten die lijden veroorzaken bij geiten te reduceren. Emanuele en Allesandra houden 70 zogenaamde ‘camasciata delle alpi’ geiten en produceren melk- en zuivelproducten. Hun landbouwgrond wordt grotendeels gebruikt voor de productie van voeder aan de hand van grasland, granen- en groententeelt. Ze produceren ook een variatie aan verschillende biologische geitenkazen die ze vanop hun landbouwbedrijf verkopen. Alessandra: “We wilden geen chemische behandeling toepassen en keken daarom naar alternatieve oplossingen. Daarom introduceerden we zwarte leghennen op onze boerderij. Zij eten de larven van de parasieten, waardoor een uitbraak wordt beperkt.”

Het is niet ongewoon dat geiten last hebben van parasieten. De parasieten kunnen een impact hebben op het verteringsstelsel van de geiten, en op hun melkproductie, wat soms tot serieuze gezondheidsklachten kan leiden. Sommige landbouwers kiezen ervoor om medicijnen toe te dienen tegen de parasieten, maar sommige van de dieren worden resistent tegen de behandeling. Wanneer de geiten van Emanuele en Alessandra last kregen van de impact van parasieten, wilden ze een duurzame oplossing vinden die in de lijn lag met hun landbouwpraktijk: “We benaderen ons landbouwbedrijf als een economisch, ethisch en sociaal project. Om een inkomen te genereren, moeten we productief zijn en moeten we kwalitatief hoogstaand voedsel produceren met respect voor het milieu en energie-efficiëntie.”

Terwijl ze op zoek waren naar een alternatief voor de chemische behandeling, putte Emanuele inspiratie uit zijn studies als dierenarts. Tijdens deze studies heeft hij zich gespecialiseerd in veeteelt: “Ik heb besloten om een experiment uit te proberen waarbij ik verschillende dieren op de boerderij introduceer waaruit ik ook een bron van inkomen kan genereren en die de boerderij doen uitbreiden, maar die wel complementair blijven aan de geitenhouderij.” Hij koos dan voor de zwarte leghen, een robuust ras van hennen, die een natuurlijke predator is voor de parasieten waar zijn geiten last van hebben.

Na het introduceren van de hennen in dezelfde ruimte als de geiten, zag Emanuele duidelijk een positieve impact. Hij stelde een goede relatie tussen de dieren vast: “Het lijken goede vrienden te zijn. De kippen zitten ofwel onder de geiten, ofwel op hun rug, waardoor ze warmte en bescherming geven. In ruil voeden de hennen, de kuikens in het bijzonder, zich met de larven van de parasieten en met vliegen die ze op de vloer van de stal vinden.”

Emanuele evalueerde het optimale aantal hennen om bij de geiten te zetten. Hij moest ook de reinigingsroutine van de stallen aanpassen en een optimale opstelling voor het toedienen van voedsel voor de geiten vinden. Emanuele zegt: “Het moet hoog genoeg zijn, opdat de kippen er niet in kunnen lopen en het voedsel zo contamineren. “Deze extra inspanningen leiden tot een toegevoegde bonus, zegt Emanuele: “Doordat de hennen door de bedding/het strooisel lopen in de ruimte van de geiten, creëert dit een luchtstroom die voordelig is voor de fermentatie. Dit resulteert in gebruikt strooisel dat we vervolgens kunnen gebruiken als kwaliteitsvolle mest.”

Het werk van Emanuele en Alessandra gaat niet onopgemerkt voorbij. Op het einde van 2016, kregen ze een Italiaanse prijs “de Bandiera Verde Agricoltura”. Dit is een award die wordt toegekend aan landbouwbedrijven die een innovatieve landbouwmethodiek toepassen.

Lees hier het volledige persartikel.

Bron: EIP AGRI, januari 2018