Persbericht: Introductie van houtige vegetatie in de akkerbouw en veeteelt

Boslandbouw (agroforestry): een win-winsituatie voor de natuur en de landbouwer

Winderosie en de beschikbaarheid van water zijn al decennialang klimaatuitdagingen in de Duitse regio Brandenburg. Thomas Domin vond een oplossing voor deze uitdagingen: boslandbouw. Thomas heeft nu zeven hectare in totaal, waarop negen verschillende stroken bomen geplant staan. Hierdoor verminderen de problemen die gerelateerd zijn aan klimaatverandering en Thomas kan van een bijkomende opbrengst genieten. Zowel hij als de natuur profiteren hier dus van. 

Sterke wind, een zanderige bodem en weinig regenval zorgen ervoor dat de velden van Thomas kwetsbaar zijn voor winderosie. Na de introductie van drie met bomen beplante stroken op zijn veld, daalde de windsnelheid aanzienlijk. Thomas is tevreden: “De bomen doen dienst als buffer tussen het akkerland en de sloten. Hun diepe wortels nemen nutriënten op van diepere lagen in de grond of van grondwater wat er voor zorgt dat er minder nitraatuitspoeling is. De verminderde windsnelheid en de toename van schaduw zorgen voor een verminderde evaporatie.” De dieren, die Tomas houdt, zijn ook tevreden: de bomen voorzien schaduw en zorgen voor mildere microklimaatcondities.

Agroforestry biedt ook een bijkomende opbrengst. Thomas: “De populieren worden geoogst als ‘energieopbrengst’ en binnenkort hebben we hoogwaardig rond hout te koop.”

In 2014 sloot Thomas aan bij een innovatieproject over agroforestry ‘Aufwerten’ (herwaarderen in het Nederlands). Het oogsten en de opslag van hout vormen één van de oplossingen waaraan momenteel gewerkt wordt. Ralf Pecenka, van het Leibniz instituut voor landbouwtechniek en bio-economie (ATB) legt uit: “ATB heeft een eenvoudige houtsnippermachine ontwikkeld waarbij de lengte van de houtsnippers  kan worden aangepast tot 120mm en stamdiameters van 20cm kunnen worden geoogst.  Onze opslagtesten toonden aan dat houtsnippers van 75mm de beste zijn. Ze reduceren het verlies van droge materie tot slechts 17%. Wij testen ook nog andere opslag- en droogtechnieken, zoals  een koudelucht-ventilatiesysteem.”

Achtergrondinformatie

Meer informatie over ‘Domin Farm’

Domin farm: www.landwirt-domin.de

Innovatieproject ‘Aufwerten’

Meer informatie over agroforestry