Jonge landbouwministers debatteren over melk op school

Van 22 maart tot 5 april maart organiseert Europa Direct samen met de Hooibeekhoeve twee Europaweken. Achttien klassen uit het vijfde en zesde leerjaar van lagere scholen uit Kasterlee, Meerhout, Brecht, Mol en Wommelgem nemen er deel aan interactieve Europasessies. “In amper twee uur tijd worden de leerlingen echte Europa-experts”, aldus gedeputeerde voor Landbouw Ludwig Caluwé. “Tijdens rollenspellen kruipen ze in de huid van de ministers van de lidstaten. Ze discussiëren én stemmen over een wetsvoorstel rond gezonde voeding op school: moet op alle Europese scholen melk gratis worden aangeboden?”

Europa Direct reist de hele provincie Antwerpen rond met een educatief aanbod voor de derde graad van het basisonderwijs. “De Europese Unie is niet meer weg te denken uit de actualiteit, zeker niet met de Brexit en de Europese verkiezingen op komst”, verduidelijkt Kathleen Helsen, gedeputeerde voor Europese Samenwerking. “Uiteraard stellen de leerlingen daarover ook vragen op school. Tijdens de Europaweken doen de leerlingen op een interactieve manier basiskennis op over het ontstaan en de werking van de EU. Op die manier is Europa later voor hen geen ver-van-mijn-bed-show.”

Op de Hooibeekhoeve, het praktijk- en voorlichtingscentrum voor melkveehouderij in Antwerpen, kunnen de leerlingen kennis maken met de landbouwsector. Ze zien er hoe de koeien gemolken worden door een melkrobot, ze leren wie de melk ophaalt en hoe die later verwerkt wordt. “Hoewel we het belangrijk vinden, weten we vaak niet waar onze gezonde voeding vandaan komt”, aldus gedeputeerde voor Landbouw Ludwig Caluwé. “In onze melkveestal vertellen onze gidsen op kindermaat waar onze melk vandaan komt en hoe deze geproduceerd wordt.”

Na de rondleiding, is het tijd voor serieuzere zaken. Tijdens rollenspellen kruipen de leerlingen in de huid van de ministers van de lidstaten. Ze discussiëren én stemmen over een wetsvoorstel rond gezonde voeding op school: ‘Moet op alle Europese scholen melk gratis worden aangeboden?’ Daarna zijn de leerlingen ook Europees parlementslid voor één dag en maken ze de Europese begroting op.

Het programma slaat duidelijk aan, ieder schooljaar zijn alle beschikbare plaatsen binnen de kortste tijd bezet. Daarom maakte Europa Direct onlangs een praktische handleiding voor leerkrachten (‘Europa, hoe leg ik dat uit?’), waarmee ze zelf in hun klas aan de slag kunnen. Dit schooljaar volgen er ook nog Europaweken in het Vrijbroekpark in Mechelen en in het FOMU, het Havenhuis en het Veiligheidsinstituut in Antwerpen.