Maar liefst 2.000 mensen hebben op zaterdag 11 mei van het Vlaamse platteland geproefd. De campagne Land InZicht! van het Vlaams Ruraal Netwerk wilde jong en oud laten ken-nismaken met de vaak verrassende initiatieven op het Vlaam-se platteland. In elke Vlaamse provincie leidden land- en tuinbouwers en projectpromotoren bezoekers rond op hun bedrijf of langs hun project. Zo toonden ze hoe ze de steun van het Vlaams Programma voor Plattelandsontwikkeling (PDPO) in de prak-tijk toepassen. Op deze pagina’s laten we u graag meegenieten van foto’s die op de 12 locaties gemaakt werden.
Provincie Antwerpen
Hooibeekhoeve - Geel
De koeien van de Hooibeekhoeve in Geel leveren niet alleen melk maar ook kennis. Het onderzoek dat hier gebeurt, helpt melkveehouders in heel het land om hun bedrijf duurzaam en efficiënt te leiden.
Provincie Limburg
Kluis van Vrijhern - Hoeselt
In Hoeselt brengt uw smartphone de geschiedenis van de kluis van Vrijhern tot leven.
© XPAIR
© XPAIR
Akkerbouwbedrijf Monard - Borgloon
In Borgloon ontdekt u het mooiste landschapskantoor van het land. Landbouwer Koen Monard richtte het zelf in met ruige graskanten en meidoornhagen, hoogstamfruitbomen en een poel vol leven. Die ingrepen hebben hun nut op de boerderij, maar ook de natuur en het mooie Haspengouwse landschap profiteren ervan.
© XPAIR
© XPAIR
Biologisch landbouwbedrijf Natlandhoeve - Sint-Truiden
Landbouwer Jos De Clercq streeft op zijn bedrijf naar een evenwicht met de natuur. De runderen en de schapen presteren het zelfs om minder waardevol natuurgras om te zetten in hoogwaardige voeding voor de mens. De natuurkracht vind je terug in het vlees. Deze filosofie van evenwichten probeert Jos in al de producten die hij verkoopt terug te laten komen.
© XPAIR
© XPAIR
Provincie Oost-Vlaanderen
Azaleakwekerij Van De Steene - Maldegem
Hans Van De Steene en Kathleen De Buck telen 600.000 aza-lea’s per jaar in Maldegem, stuk voor stuk wondermooie er-kende streekproducten. Twee robots helpen hen daarbij en nemen de zware handenarbeid voor hun rekening.
Drongengoedhoeve, landschapsinfocentrum Meetjesland - Ursel
De projecten op en rond de Drongengoedhoeve in Knesse-lare koesteren het landschap van het Meetjesland. De per-manente tentoonstelling ‘Het geheim van de cuesto’ is een voorbeeld van zo’n project. De expo vertelt de ontstaansge-schiedenis van de Cuesta van Zomergem-Oedelem tot het huidige beheer van het Drongengoed in drie luiken: geologie, archeologie en natuurbeheer. De expo is ook een uitvalsbasis voor een wandeling of fietstocht.
Proefcentrum voor de Groenteteelt - Kruishoutem
De demonstratieprojecten van het Proefcentrum voor de Groenteteelt in Kruishoutem betekenen een onmisbare hulp voor onze Vlaamse groentetelers. Zo loopt er bijvoorbeeld tot 31 januari 2020 het project ‘Beredeneerd beregenen van openluchtgroenten en aardappelen’. Het PCG wil hiermee de mogelijkheden tonen van gangbare irrigatietechnieken, van de meerwaarde van beregeningsmodellen en het gebruik van bodemsensoren. Het centrum wil ook sensibiliseren over de vereiste waterkwaliteit om gewasschade of opbrengstverlies te voorkomen.
Provincie Vlaams-Brabant
Akkerbouwbedrijf Avermaete - Linter
Er groeien bomen tussen de uien op het veld van Eric Aver-maete en Maddy Es in Linter. Agroforestry heet deze opmer-kelijke teeltwijze. Die bomen maken het landschap mooier, groener, en zorgen voor de diertjes en de biodiversiteit. En dat is lang niet de enige manier waarop zij waken over de fauna en flora van het landschap.
Getevallei, kamsalamander - Drieslinter
In de prachtige Getevallei in Linter krijgt de natuur alle kan-sen. Zo werden er 5 nieuwe poelen aangelegd en één poel ge-herprofileerd. Deze poelen sluiten enerzijds aan bij de grote Kamsalamander-bronpopulatie van de Getevallei aan ‘Viskot’ (Drieslinter), en moeten anderzijds de verbinding leggen naar de poelen in het provinciaal natuurontwikkelingsgebied Grote Getevallei waar deze soort slechts sporadisch voorkomt. Zo kan de ‘Getedraak’ hopelijk langzaam maar zeker weer de hele vallei gaan veroveren.
Belevingscentrum Rufferdinge - Landen
In het Bezoekerscentrum Rufferdinge in Landen ontdekt u spelenderwijs alles over techniek en waterkracht in een eeu-wenoude graanwatermolen.
© XPAIR
Provincie West-Vlaanderen
Dorpspunt in Beveren van vzw De Lovie - Beveren-aan-den-IJzer
Het Dorpspunt in Beveren-aan-de-IJzer is een buurtwinkel, een ontmoetingsplek, een postpunt, een dienstencentrum en dat alles-in-één. Uitgebaat door mensen met een verstande-lijke beperking.
Melkveebedrijf Beepophof - Poperinge
Op het melkveebedrijf van Lieven Cuvelier en Hannelore Knockaert vindt de tractor zelf zijn weg over de velden. Stu-ren hoeft zelfs niet meer. De koeien melken doet de melkro-bot en een ingenieus softwareprogramma bepaalt het dieet van elke koe. Innovatie op de hoeve in Poperinge.
© Departement Landbouw en Visserij, tenzij anders vermeld