Provincie Vlaams-Brabant

Overzicht te bezoeken bedrijven en projecten in provincie Vlaams-Brabant

Belevingscentrum Rufferdinge

Het belevingscentrum Rufferdinge in Landen

De radertjes van Rufferdinge

“Hoe zet één draaiende molen een heel raderwerk in beweging? Hier in ons belevingscentrum Rufferdinge ontdek je al spelenderwijs alles over de kracht van water en tandwieloverbrenging. En ja, de eeuwenoude graanwatermolen zelf doet het ook nog. Een boeiende plek, geknipt voor gezinnen en schooluitstappen en voor iedereen met een interesse voor techniek.”

Adres

Molenbergstraat 4

3400 Landen

 
Parkeren kan aan het station van Landen, op 700m wandelen van het bezoekerscentrum.

Zie ook volgende website: www.landen.be/bc-rufferdinge

 

Getevallei - Kamsalamander

Egbert Asselman, lid van Regionaal Landschap Zuid-Hageland

Opgepast voor de Getedraak!

“Hier in de Grote Getevallei woont de kamsalamander, ze kennen hem hier als de Getedraak. De mannetjes tooien zich in het voorjaar met een indrukwekkende rugkam. De punker onder de amfibieën voelt zich goed in het poelennetwerk, net als de waterkevers en libellen. De vallei is een open ruimte waar bloemenrijke graslanden, rietruigtes, struwelen en vochtige bossen in elkaar overlopen. Luister naar de zang van de kleine karekiet, het gejodel van de wulp en misschien vang je wel een glimp van de wielewaal op.”

Adres

Stationsplein

3350 Drieslinter

Praktisch

Er worden 2 grote gegidste wandeling georganiseerd door zones die niet vrij te bezoeken zijn. De eerste vertrekt om 14 uur en de tweede om 15 uur.  

Bezoekers die niet kunnen aansluiten aan deze wandelingen, kunnen steeds wandelen door de Grote Getevallei op de geëigende en aangeduide wandelpaden van het wandelknooppuntennetwerk. Bezoekers kunnen ook een korte tocht maken over de 'Golden Geet'-brug op het Avonturepad, en zo naar de kamsalamanderhut en dan terug via de fietsroute (IJzerenweg) (1,8km)

 

 

 

 

Akkerbouwbedrijf Avermaete - Es

Eric Avermaete en Maddy Es, landbouwers in Linter

 Er groeien uien tussen de bomen

“Er staan bomen tussen onze pas gezaaide uien. 230 eiken en notelaars in lange rijen, midden op het veld. Agroforestry heet deze manier van telen. Die bomen maken het landschap mooier, groener, en zorgen voor de diertjes en de biodiversiteit. Op andere velden laten we het graan gewoon staan als voedsel voor de akkervogels. Dan kunnen die beestjes hier overwinteren. Je ziet, boeren houdt meer in dan zaaien, planten en oogsten. Wij maken het landschap mooier.”

Bekijk ook zeker het filmpje met Eric en Maddy.

Adres

Eric Avermaete en Maddy Es

Beinshoevestraat 1

3350 Linter

 

Er staan bomen tussen de pas gezaaide uien van landbouwers Eric Avermaete en Maddy Es in Linter. Liefst 230 eiken en notelaars in lange rijen, midden op het veld. Agroforestry of boslandbouw heet dat, als bomen en gewassen op hetzelfde perceel groeien. “Groener en mooier dan een strak landbouwtapijt, toch?”, vindt Eric. De landbouwtechniek is lang niet de enige manier waarmee hij waakt over de fauna en flora van het landschap. Het bedrijf van Eric en Maddy is geen klein hobby-boerderijtje maar een landbouwbedrijf met enkele honderden hectaren velden met granen, maïs, ajuin, suikerbieten en aardappelen. Erics grootouders verhuisden in de jaren 1950 uit Oost-Vlaanderen naar de rijke zandleemstreek in het zuidoosten van Vlaams-Brabant om er te boeren. In 1992 nam Eric samen met Maddy het bedrijf van zijn vader over. Hun zoon Philippe (25) is straks de vierde eneratie op het bedrijf. En wie weet heeft ook één van hun drie jongere dochters de microbe te pakken. Dit is dus een landbouwersfamilie die de stiel door en door kent, maar waarom groeien er dan bomen tussen de gewassen? Omdat boeren meer is dan zaaien en oogsten”, vertelt Eric. “Op de velden rond onze hoeve stonden tot 2015 perenbomen. Om de peren te plukken en te verkopen natuurlijk, maar de perelaars zorgden ook voor een groene buffer rond ons bedrijf. Met het uitvoerverbod van Belgisch fruit naar Rusland, hebben we beslist de bomen te rooien. Het meest rendabele is er een vlak veld van maken. Maar het oog wil ook wat. Daarom kozen we voor agroforestry.”

Muizen en slakken

Eric en Maddy plantten 230 bomen op het perceel van 7 hectaren - zo’n 14 voetbalvelden groot. Niet om het even waar, maar volgens een doordacht patroon. “Ze staan in rijen die 45 meter uit elkaar liggen. De spuitboom waarmee we de gewassen besproeien, is 42 meter breed. We verliezen dus wel wat teeltoppervlakte. In de onbewerkte strook tussen de bomen vinden muizen en slakken een thuis. Die diertjes doen zich tegoed aan de gewassen. Maar over enkele jaren kunnen we de noten oogsten, dus helemaal verloren is die ruimte niet. Bovendien is onze hoeve opnieuw omringd door bomen, dat komt het imago van de landbouw ten goede. Het landschap wordt een stukje groener en mooier, dat is mooi meegenomen voor de vele fietsers en wandelaars hier.” Dankzij steunmaatregelen kan Eric het verlies aan rendabiliteit opvangen, want de zorg voor het landschap mag geen financiële kopzorgen veroorzaken. Ook voor nieuwe investeringen in het bedrijf, kan Eric op hulp rekenen. “Zo hebben we zeven jaren geleden een nieuwe aardappel- en machineloods geplaatst. Een zware investering, maar ze was hoognodig. We konden rekenen op een premie van het Vlaams Landbouwinvesteringsfonds (VLIF).”

Graan voor de vogels

De aandacht voor het landschap kenmerkt de manier waarop Eric en Maddy boeren. In het lappendeken van velden vind je hier en daar een perceel met graan dat niet wordt geoogst. “In het kader van het faunabeheer zaaien we kleinere percelen in met voedselgewassen voor de vogels. Het helpt hen overwinteren. In totaal gaat om het om zes hectaren die niet worden gedorst. En langs de waterlopen zaaien we gras in. Daar is het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen sowieso beperkt om de waterkwaliteit te garanderen. En zo zorgen we ook voor de biodiversiteit”

En de boer? Die ploegt niet altijd

In de loodsen van de hoeve staan moderne, grote landbouwmachines. Die bewerken het land met fluwelen handschoenen. Een ploeg komt er niet meer aan te pas. “Wij doen aan niet-kerende rondbewerking”, legt Eric uit. “Hoe dieper je ploegt, hoe slechter voor de bodem en hoe meer erosieproblemen. Je moet het vruchtbare organische materiaal net bovenaan houden. Een laagje stalmest zorgt voor wormen in de grond, zij ploegen het land voor ons. Om hardnekkige onkruiden de baas te blijven, bewerken we de bodem drie tot vier keer oppervlakkig na de oogst. Dat houdt de bodem luchtig en onkruiden krijgen geen kans.” Zou Erics grootvader fier zijn op zijn kleinzoon? Eric is overtuigd van wel. “Omdat we net teruggrijpen naar de landbouwtechnieken van toen. Mijn grootvader deed ook aan ondiepe grondbewerking om het onkruid weg te houden. Wij doen hetzelfde maar met moderne technieken en machines. Pas in de jaren 1970, toen de bedrijven groter werden, gingen boeren ploegen inzetten. Maar het kan dus ook nog op de oude manier.”