Provincie Oost-Vlaanderen

Overzicht te bezoeken bedrijven in provincie Oost-Vlaanderen

Proefcentrum voor de groenteteelt (PCG)

Saskia en Annelien, medewerkers van Provinciaal Proefcentrum voor de Groenteteelt Oost-Vlaanderen in Kruishoutem

Het proefpanel van onze groentjes

“De prei, ui en andere groentjes op onze velden staan er niet alleen om op te eten. Hier doen we onderzoek naar duurzame teeltwijzen, verschillende variëteiten en innovatieve oplossingen die onze groentetelers helpen. En ons panel van 500 proevers waakt erover dat het resultaat ook echt lekker is. Zelfs nieuwe teelten testen we hier uitgebreid. Zoals zoete aardappel, die je steeds vaker op het menu vindt. Wij pluizen alles uit – de geschikte rassen, plantafstand, welke gewasbeschermingsmiddelen … - zodat onze telers ermee aan de slag kunnen.”

Adres

Karreweg 6

9770 Kruishoutem

 

Drongengoedhoeve landschapsinfocentrum

Paul Vansteelandt, voorzitter van de vzw Vrienden van het Drongengoed

Een warm welkom in het Landschapspark Drongengoed

“De tentoonstelling op onze historische Drongengoedhoeve ontrafelt de geschiedenis van het omliggende landschap, de glooiende kleirug van de Cuesta Zomergem-Oedelem. Nog even geduld en de jongste bezoekers kunnen zich uitleven in de nieuwe, natuurlijke speelruimte op de hoeve. Maar er valt hier meer te ontdekken dan de hoeve alleen: het Landschapspark Drongengoed strekt zich uit van Oedelem tot Waarschoot. Regionaal Landschap Meetjesland werkt aan een onthaalplan en Toerisme Oost-Vlaanderen leidt ambassadeurs en gastheren op, zodat elke bezoeker hier een warm welkom krijgt.”

Adres

Drongengoedweg 9

9910 Ursel

Parkeren kan langs de toegangsdreef naar de hoeve.

 

Azaleakwekerij Van De Steene - De Buck

Hans Van De Steene en Kathleen De Buck, siertelers in Maldegem

Een robot die van bloemen houdt 

“Wist je dat de Gentse azalea een erkend streekproduct is? Voor ons is het de mooiste bloem ter wereld, we telen er niet minder dan 600.000 per jaar. Elk bloempotje verandert tijdens het groeiproces zes keer van plaats. Een enorm werk dat we vroeger met de hand deden. Vandaag maken onze robots het werk heel wat lichter. De schermdoeken in onze serres houden de warmte binnen en de koude buiten, of omgekeerd. En we zorgen dat er geen enkel druppeltje water verspild wordt, want dat is enorm kostbaar.”

Bekijk ook zeker het filmpje met Hans en Kathleen!

Adres

Hans Van De Steene en Kathleen De Buck

Celieplas 5a

9991 Maldegem

 

De Gentse azalea is een kleurrijk, wondermooi streekproduct. Maar 600.000 azalea’s per jaar telen, vergt flink wat organisatietalent, efficiëntie en een robot die de zware handenarbeid voor zijn rekening neemt. Op het sierteeltbedrijf van Hans Van De Steene en Kathleen De Buck in Maldegem gaat bovendien geen druppel water verloren. Het is een opmerkelijk tafereel in de serres van Hans en Kathleen: een transportband voert een schijnbaar oneindige reeks plantjes aan en een blauwe robot mikt ze op hun plaats in de rij. Tot op de millimeter juist. Tot duizenden azalea’s als een groots leger in slagorde staan opgesteld. Het duurt bijna anderhalf jaar om een stekje te laten uitgroeien tot een volwaardige plant. In die tijd verandert elk potje zes keer van plaats, om de plant te snoeien of om haar gewoon wat meer ruimte te geven als ze groeit. Een hele klus als je weet dat er elk jaar ongeveer 600.000 azalea’s het bedrijf van Hans en Kathleen verlaten. “Vroeger deden we dat allemaal met de hand, maar dat werd fysiek gewoon te zwaar”, zegt Hans. “Nu verplaatst de robot onze planten en blijven wij gespaard. Eigenlijk zijn het twee robots, de ene neemt de plantjes op en de andere zet ze neer op een andere plaats.”

Minder handenarbeid

Hans groeide op tussen de chrysanten in het sierteeltbedrijf van zijn vader. In 1993 opende hij in Maldegem zijn eerste eigen serre met azalea’s. Kathleen gaf haar job als opvoedster op en stapte mee in het jonge bedrijf. “Toen hadden we een teeltoppervlakte van 8.000 m2 in serres en 10.000 m2 in de buitenlucht. Vandaag is dat 23.100 m2 onder serreglas en 15.000 m2 buiten”, vertelt Kathleen. “We werkten met personeel om de duizenden planten te verplaatsen, maar toen er op dezelfde dag twee werknemers vertrokken, hebben we besloten om te investeren in automatisatie. De robots waren een grote investering maar ze maken ons werk lichter. We doen meer met minder mensen en met minder zware handarbeid.” Onlangs kwam er ook een vorkheftruck bij die de plantjes met 100 stuks tegelijk kan optillen. De nieuwe werktafel zet de azalea’s netjes op een rij op de transportband, waar de potjes automatisch worden gedraaid terwijl een windblaasmachine alle overtollige restjes en verdorde blaadjes wegblaast. Helemaal netjes en opgefrist voor ze naar de klant vertrekken.

Automatische schermdoeken

Die zoektocht naar steeds meer efficiëntie, is een noodzaak. “Want de prijzen die we krijgen voor onze azalea’s zijn niet gestegen sinds we in 1993 zijn gestart. Om dezelfde omzet te draaien, moeten we dus zoeken naar manieren om meer plantjes te telen en te besparen op onkosten.” Zoals energie. Boven de legers azalea’s in de serres hangen schermdoeken die tot 40% energie besparen. “Onze jonge plantjes worden verwarmd met een ondergronds buizensysteem. Voor de grotere planten volstaat het om vorstvrij te blijven”, legt Hans uit. “Als de temperatuur buiten daalt onder de 5°C, gaan de doeken dicht. Tenzij de zon schijnt, want het zonlicht zorgt voor warmte achter glas. Ook als de zon in de zomermaanden te fel schijnt, bewijzen de doeken hun nut. Zonder bescherming zouden de plantjes dan verbranden. Sensoren in de serres sturen de schermdoeken automatisch aan.” Een andere manier om op verwarming en dus energie te besparen, is isoleren. Maar hoe isoleer je de flinterdunne plastieken wanden van een serre? “Met lucht”, zegt Kathleen. “Een systeem van ventilatoren blaast lucht tussen twee lagen plastiek zodat de wand als het ware wordt opgeblazen. De 216 zonnepanelen op onze daken leveren een derde van de elektriciteit die we verbruiken.”

Twee miljoen liter water

Water is de belangrijkste voeding voor de planten. En 600.000 planten vragen veel, heel veel water. “Hier wordt geen enkele druppel water verspild. Onder de planten ligt een folie en al het overtollige water wordt na het besproeien van de planten opgevangen en afgevoerd naar ons eigen zuiveringsstation. De zandfilter houdt de schadelijke schimmels tegen maar de nuttige bacteriën en voedingsstoffen niet. Aan water geen gebrek: we vangen het regenwater van onze daken en buitenvelden op. Samen 3,8 hectaren groot. Onze opvangtank is goed voor twee miljoen liter water. In geval van extreme droogte, zoals vorige zomer, doen we beroep op onze grondwaterpomp. Die haalt het water 64 meter onder de grond.”