COVID-19-aanpassingen aan landbouwwerktuigen

Vlaamse landbouwonderzoekscentra helpen landbouwers met slimme en innovatieve oplossingen om hun machines aan te passen. Een van deze onderzoekscentra, INAGRO vzw, laat in deze video zien hoe een aardappelplantmachine kan worden aangepast om ervoor te zorgen dat landarbeiders worden beschermd en rekening wordt gehouden met sociale afstandsregels.

  • Structureel wordt er in West-Vlaanderen nu ook een relanceplan opgestart voor land- en tuinbouw met enkele concrete acties die hierbij aansluiten:·         Ondersteunen en inspireren van gemeentelijke diensten en verbrede landbouwbedrijven om samen ‘coronaproof’ initiatieven te ontwikkelen. Inagro vzw heeft hiervoor een kleine inspiratiegids gemaakt: https://www.west-vlaanderen.be/sites/default/files/2020-05/HR_ZonderSnijtekens_Folder_bezoekarrangementen_200607_0.pdf
  • In samenwerking met Boerenbond gaat Inagro vzw enkele instructiefilmpjes maken om de vele nieuwe en tijdelijke seizoensarbeiders (t.v.v. buitenlandse werknemers) op een snelle en efficiënte manier de basisvaardigheden aan te leveren (zoals plukken van aardbeien of champignons).
  • Uitwerken van een initiatief waarbij landbouwers die zelf hun verhaal naar een breed publiek willen brengen via social media, podcasts, opiniestukjes …, te ondersteunen en faciliteren.

Foto's (Copyright: 'Inagro vzw')

Aangepaste plantmachine met landarbeiders  Aangepaste plantmachine - plexiglas tussen stoelen