LEADER-project: Talentenbank 2.0

Het Vlaams-Brabants project ‘Talentenbank 2.0’ boomt in deze crisisperiode. Stad Aarschot wijt dit toe aan het bestaan van stevige fundamenten, dat in tijden van crisis nu volledig tot zijn recht komt en er voor zorgt dat er snel kon geschakeld worden naar corona-gerelateerde initiatieven. Een van de fundamenten is het feit dat er reeds via het project sociale netwerken bestonden en onderhouden worden.

Talentenbank leeft in Aarschot en nu nog meer dan ooit. De talentenbank bestaat in Aarschot sinds 2012 en combineert het aanbod aan talenten met de noden in de stad. Met Talentenbank 2.0 werd dit digitaal naar een hoger niveau gebracht voor een nog makkelijkere afstemming van aanbod en noden, integratie in de app Happy Hageland etc. De talentenbank is een initiatief dat deel uitmaakt van de dienst Welzijn van de stad Aarschot en waar Beweging.net mee zijn schouders onderzet, voor onder andere upgrading en verspreiden van het idee naar andere gemeenten / bredere regio.

Dank zij het bestaan van de Talentenbank, was Aarschot één van de eerste steden die deelnam aan het initiatief “Aarschot helpt”, wat in heel wat gemeenten bestaat om helpende handen te zoeken in de strijd tegen corona. Aarschot kent 30.000 inwoners en kent via dit initiatief 700 engagementen.

Heel wat initiatieven zijn heel snel kunnen genomen worden in het kader van Corona dankzij het bestaande netwerk van de talentenbank. Zo bv :

  • Pistolets halen voor de buren
  • Kinderen die tekeningen maken voor de ouderen
  • Voedselbakken maken voor het ophalen van voeding voor de voedselbanken in Aarschot (gemaakt door Aarschotse kunstenaars)
  • Boodschappen doen, naar de apotheker gaan
  • Huiswerkbegeleiding via videochat voor ouders die hun handen meer dan vol hebben
  • Mondmaskers maken: belangrijk omdat er in Aarschot heel wat zorginstellingen zijn.
  • Opbellen van alle 70-plussers in de stad
  • Zoeken naar helpende handen voor de lokale boeren en fruittelers die anders werken met seizoenarbeiders

Voor het initiatief talentenbank zijn er in deze crisisperiode 250 nieuwe vrijwilligers bijgekomen, mensen die ze anders moeilijk hadden kunnen bereiken. Door de tijdelijke werkloosheid zien zij veel nieuwe profielen die zich aanmelden.

Door het stijgend aantal vrijwilligers wordt het netwerk fijnmaziger. Er kan makkelijker een match gevonden tussen een bestaande behoefte en een vrijwilliger in de buurt.

In de crisisperiode zijn er 250 nieuwe vrijwilligers toegevoegd aan het talentenbank-initiatief, mensen die anders moeilijk bereikbaar waren geweest. Door tijdelijke werkloosheid zien ze veel nieuwe profielen die zich aanmelden. Het is makkelijker om een ​​match te vinden tussen een bestaande behoefte en een vrijwilliger in de omgeving.

Meer informatie:

https://talentenbank.be/

Foto's

Campagnebeeld Aarschot talentenbank - karikatuur van iemand op een brommer die een remorque voortrekt

 

Afbeelding van de talentenbank op een weg

 

Screenshot van de website van talentenbank