Landbouwbedrijven als vakantiebestemming

Nu de wereldwijde corona-uitbraak onze manier van op vakantie gaan zeker de komende zomerperiode drastisch zal beïnvloeden, wordt meer en meer in de richting van land- en tuinbouw gekeken om alternatieven te bieden. Niet alleen heeft Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle een oproep gelanceerd naar de sector voor het aanbieden van kampplaatsen voor jeugdverenigingen, een nieuw opgerichte vzw CamperStops Belgium is ook expliciet op zoek naar stopplaatsen op land- en tuinbouwbedrijven voor campers. 

Blijf in uw kot! Ons tweede verblijf zagen we maanden niet meer. Ons appartement aan zee, onze chalet in de Ardennen, onze (sta)caravan, … en onze motorhome stonden stof te vergaren zonder dat we iets konden doen. Het enige wat kon, was dromen van post-corona.

En zo deed ook Peter Van de Mierop, fervent motorhome-reiziger. Hij vroeg zich af wat we gaan doen na ‘onze vrijlating’: Met z’n allen naar zee of naar de Ardennen? Overvolle campings, vakantieparken en stranden? Naar het buitenland? Mogen we wel, en zo ja, hoe ver dan? En als er opnieuw een uitbraak komt? Geraken we dan terug thuis?

De enige oplossing op al deze vragen was op zoek te gaan naar rustige plekjes in ons eigen prachtige land. En die vond hij ook bij boerderijen met vee, fruit of groenten en een leuke hoevewinkel met lekkere ijsjes, wijngaarden en brouwerijen, rustige terrasjes aan de voet van een prachtig landschap. Urenlang wandelen door de velden, fietsen tussen de wijngaarden, picknicken op de boerderij, genieten van een ijsje van de plaatselijke boer. Dromen worden realiteit!

Waarom deze plekjes niet combineren met overnachten met de camper zoals in Frankrijk (France Passion), Groot-Brittannië (Brit Stops) of Duitsland (Landvergnügen)? Reeds vele jaren bewijst de formule van deze organisaties dat ze rendabel is voor de campergastgezinnen en een perfecte aanvulling kan bieden voor de bestaande kampeermogelijkheden, zoals campings en camperplaatsen, zonder ‘concurrentie’ te zijn. Gratis overnachten met de motorhome zonder dat de gastheer investeringen moet doen om zijn terrein in orde te maken, conform het logiesdecreet. Na contact met Toerisme Vlaanderen blijkt dat dit mogelijk is mits te voldoen aan een aantal voorwaarden.

Bovendien doet de gastheer, die zijn grond gratis ter beschikking stelt zonder aankoopverplichting, ook een goede zaak. Zijn gastvrijheid zorgt ervoor dat de camperaar graag proeft van zijn producten. En iedereen moet eten en drinken, dus waarom zouden we de lokale economie niet steunen, in plaats van onze centen uit te geven in Frankrijk, Italië of Spanje.

Na rondvraag bleek dat er heel wat enthousiasme was bij vee-, fruit- en groentetelers, wijnbouwers, brouwers en restaurants. Velen zijn overtuigd van de meerwaarde voor hen en van het toerisme op het platteland. De lokale economie zou er wel bij varen. Het binnenlands toerisme promoten en koppelen aan de lokale economie … de ideeën broeiden verder en resulteerden onlangs in de oprichting van VZW CamperStops Belgium!

Campergastbedrijven en -gezinnen ontvangen camperaars die lid zijn van CamperStops Belgium. Nieuwe contacten zorgen voor boeiende gesprekken, potentiële klanten en wie weet wel langdurige

vriendschappen. Zij bepalen zelf hoeveel campers zij toelaten, wanneer het voor hen past en welke faciliteiten zij ter beschikking willen stellen, zonder enige verplichting of investering. De camperaar blijft maximum 24 uur ter plaatse. Voor de gastheer of -vrouw is deelnemen aan het platform volledig gratis. Meer nog, dankzij hun deelname wordt ook hun eigen website gekoppeld aan die van CamperStops Belgium. Camperaars die lid willen worden, betalen een beperkte jaarlijkse bijdrage voor o.a. het onderhouden en uitbreiden van het platform, de website en de werkingskosten.

‘Camperen’ op locaties van CamperStops Belgium is gedurende een volledig jaar gratis! Omdat er langs de kant van de camperaar zeer veel vraag is om lid te worden en CamperStops Belgium rustig wil groeien en de deelnemende campergastbedrijven en -gezinnen niet wil overbelasten, is de kans groot dat er in het begin een beperking zal staan op het aantal toegelaten leden. Dit aantal kan stijgen, afhankelijk van het aantal deelnemende bedrijven.

Vanaf 15 juni is de website www.camperstopsbelgium.be online en vanaf 1 juli 2020 zullen leden van CamperStops Belgium kunnen overnachten op de rustigste plaatsjes van het platteland.

Zie ook https://www.camperstopsbelgium.be/ 

Foto's (Copyright: Peter Van de Mierop)

Camper tussen de wijnranken

 

Logo CamperStops Belgium vzw