Winnaars Rural Inspiration Awards zijn gekend

De winnaars van de Rural Inspiration Awards 2020 zijn gekend. Een dikke proficiat aan de vier winnaars en aan alle finalisten: 

- bioeceonomie: BRICKZ (Nederland) 
- klimaatverandering aanpassing: EKOFARMA P. MARADA (Tsjechië)
- climatechange mitigatie: FUMOBIL (Oostenrijk)
- populaire stem: Černelič Biodynamische boerderij (Slovenië)

De hele ceremonie is opnieuw te bekijken op YouTube. 

Onze landbouwer Kris Deguffroy uit Oostkamp werd met zijn VLIF-innovatieproject Aardbeitrayveld genomineerd in de categorie bio-economie. Er waren 71 inzendingen uit 19 lidstaten. 

Aardbeitrayveld - Verhoogde bakken voor aardbeien

Door de verhoogde teeltbakken en de automatisering van sommige beheerstaken is de aardbeienproductie minder afhankelijk geworden van externe inputs en kan het irrigatiewater worden hergebruikt.

Er werd een teeltsysteem ontwikkeld dat het mogelijk maakt om aardbeiplanten in trays boven de grond te telen. Dit maakt het mogelijk om al het overtollige irrigatiewater op te vangen, dat na desinfectie volledig hergebruikt kan worden, waardoor het een volledig gesloten systeem wordt. Het waterverbruik is afgenomen, evenals andere externe inputs zoals gewasbeschermingsmiddelen, terwijl de automatisering van sommige taken het gemakkelijker heeft gemaakt om personeel op de boerderij aan te werven en te houden.

Dankzij de investering van het project worden de aardbeienplanten op mobiele trays van de grond getild. Onder de bakken is een collector gebouwd om het overtollige water op te vangen. Het plaatsen van de planten in de trays is geautomatiseerd, evenals het rooien van de plantjes uit de trays. 

Projectresultaten

Over het algemeen is het waterverbruik na de installatie van het nieuwe systeem met 80% verminderd. Het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen is ook afgenomen en de plantdichtheid is gestegen van 35 naar 72 planten per m². 

Aardbeitrayveld