GLB schenkt Vlaanderen velden vol zonnebloemen

Wie de afgelopen weken door de Vlaamse velden reed, heeft ze hier en daar waarschijnlijk gespot: zonnebloemen. Percelen van boeren die hun activiteiten willen verbreden en zonnebloemolie produceren? Neen. De reden is te zoeken bij het Europese landbouwbeleid. Sinds 2015 moeten Europese landbouwers in het kader van de vergroening werk maken van meer biodiversiteit op hun percelen. Sommige zadenleveranciers bieden hun klanten daarom mengsels aan met zonnebloemen.

De zonnebloemen in het Vlaamse landschap kregen de afgelopen weken aandacht van verschillende media en waren ook te zien in de populaire tv-reeks Callboys. Ze worden vaak geassocieerd met het zuiden van Europa en zijn in elk geval geen gebruikelijke teelt in Vlaanderen. Toch duiken ze ook steeds vaker bij ons op. Dat heeft te maken met de vergroeningseisen van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB), dat boeren verplicht om biodiversiteitsmaatregelen te nemen.

Dat kan onder meer door de inzaai van een mengsel van groenbedekkers na een hoofdteelt zoals wintertarwe. Door verschillende plantensoorten te combineren, verhoogt namelijk de biodiversiteit op de akkers. Als landbouwer kan je kiezen uit verschillende soorten groenbedekkers, en sommige leveranciers bieden ook mengsels aan met daarin zonnebloemen. Twee vliegen in één klap: zonnebloemen zorgen voor humus die als bodemverbeteraar kan worden ingewerkt én fleuren het landschap op.  

Bron: Vilt, 28 oktober 2016