Begrazingsproject Antwerpse Kolonies wordt voortgezet

Ook dit jaar trekt een herder van april tot oktober met zijn schapen door de dreven van de Kolonies. Voor het zesde jaar op rij zorgt de schapenkudde voor een gevarieerde biotoop in Wortel-kolonie en Merksplas-kolonie. “De rondtrekkende herder met zijn honden en schapenkudde is dus niet alleen leuk om naar te kijken, maar betekent ook een ecologische meerwaarde voor de Kolonies”, zegt Peter Bellens, Antwerps gedeputeerde voor Platteland en co-voorzitter van Kempens Landschap.

Sinds 2010 leiden de herders van vzw Kemp hun schapenkudde door de dreven van de Kolonies. “En dat bleef niet onopgemerkt. Veel nietsvermoedende wandelaars en fietsers waren aangenaam verrast. De kudde groeide zelfs uit tot een ware attractie, waar mensen speciaal naar op zoek gingen”, vertelt Antwerps gedeputeerde Inga Verhaert die samen met Bellens het voorzitterschap van Kempens Landschap waarneemt.

Door het grote succes engageren de gemeente Merksplas, de stad Hoogstraten, het Agentschap voor Natuur en Bos en de vzw Kempens Landschap zich om de schapenbegrazing verder te blijven zetten. Dankzij een bijkomende ondersteuning van het Agentschap Onroerend Erfgoed kan de begrazing ook dit jaar worden uitgevoerd. Om de beleving voor de recreanten zo groot mogelijk te maken, trekt de kudde vooral rond in de weekends en bij zomerse evenementen. Daarnaast worden ook scholen en verenigingen uit de buurt uitgenodigd om kennis te maken met deze vorm van natuurbeheer.

Dit project was ook een winnaar van onze wedstrijd 'Prima Plattelandsproject 2013'.

Bron: Vilt, 4 april 2016