Goedgekeurde projecten LEADER-groepen West-Vlaanderen

LEADER Midden-West-Vlaanderen

Begin juni werden volgende vijf projecten goedgekeurd:
Geert Defevere (B&B Buytenshuys in Gits) ontvangt 100.000,00 euro voor het project ‘Stek-Grond’.
Ook de gemeente Ledegem ontvangt 100.000,00 euro voor de ‘Ontwikkeling van de site Capellehof’ in Rollegem-Kapelle.
Leefbaar Wonen-Kringloopcentrum kan eveneens op een subsidie van 100.000,00 euro rekenen voor de winkel/bar ‘Blijzaak’ in Oostkamp.
Hoeve Vandermersch uit Moorslede wordt ondersteund met 11.817,06 euro voor het project ‘Bakhuis, een warme plek’. TROEV vzw kan rekenen op een subsidie van 96.005,00 euro voor het project ‘Sociale tewerkstelling van eigen bodem in regio Tielt’.

LEADER Westhoek

74.412,98 euro steun gaat naar het project ‘Aan de slag met Smartfarming’ van Inagro, het adviescentrum voor land- en tuinbouw in Beitem (Roeselare). Dat project wil landbouwers aanzetten om meer gebruik te maken van precisielandbouw-technologiën. Drones bijvoorbeeld kunnen hen helpen bepalen welke zones van de graanakkers meer of minder bemesting nodig hebben.

Inagro ontvangt ook 39.000 euro steun voor het project ‘Agromechatronicasector meets Smarter Technology’. Via dat project worden jaarlijks twee evenementen georganiseerd in de Westhoek. Die moeten bedrijven die landbouwmachines ontwerpen en bedrijven die actief zijn in hoogtechnologische Smart Farming-technieken in contact brengen met elkaar.

Een derde goedgekeurde project is ‘De Klankmakerij’ van vzw Festival Dranouter. De vzw kan rekenen op een subsidie van 109.500 euro. ‘De Klankmakerij’ is een all-weather attractie met verschillende interactieve spel-elementen rond muziek, klank en streekidentiteit.

Voor het inrichten van de ‘Ontvangstruimte voor bezoekers van de Brouckmolen’ (Beveren-aan-den-Ijzer) ontvangt Marijn Bulckaert 17.000 euro. Wandelaars en bezoekers zullen dankzij de ontvangstruimte gebruik kunnen maken van sanitair en een picknickruimte.

15.000 euro Leadersteun gaat naar vzw Westhoek Holsteins. Door de jeugd te betrekken bij hun tweejaarlijkse jongveeshows willen zij de hedendaagse landbouw in een goed daglicht stellen.