Haspengouwse schoolkinderen op boerderijbezoek

Tijdens een heuse Binnenbijboerendag in Borgloon bezochten heel wat kinderen van het vijfde leerjaar uit Borgloon een landbouwbedrijf om meer te weten te komen over de oorsprong van ons voedsel. Het initiatief kadert in een Leader-project rond landbouweducatie. “Hoewel iedere inwoner van deze regio (on)rechtstreeks in aanraking komt met land- en tuinbouwactiviteiten via zijn consumptiegedrag, vrijetijdsbeleving,… is de kennis over de lokale land- en tuinbouw bij veel leerlingen beperkt”, aldus gedeputeerde Inge Moors. 

Op 25 april mochten alle kinderen uit het vijfde leerjaar van de lagere school in Borgloon op bezoek bij de familie Strauven. Plattelandsklassen vzw organiseert er samen met de gemeente een Binnenbijboerendag voor scholen om de leerlingen door landbouwexperts onder te laten dompelen in een bad van weetjes die antwoorden moeten bieden op de vraag waar ons eten vandaan komt. Het event kadert in het Leader-project rond landbouweducatie dat van 2016 tot 2018 loopt.

Naast het event zelf wordt ook een plattelandskrant gepubliceerd met een verslag over het schoolbezoek. Onder meer in Riemst kwam al zo’n krantje uit, en ook over de Binnenbijboerendagen in Heers, Herk-de-Stad, Hoeselt, Kortessem, Sint-Truiden, Tongeren en Wellen zal bericht worden in een krantje. Bedoeling is de landbouw- en plattelandseducatie in de regio Haspengouw te professionaliseren, uit te breiden en vooral ook bekender te maken bij leerkrachten van het lager en secundair onderwijs.

De projectpartners ontwikkelen daarnaast ook een digitaal lessenpakket voor het lager onderwijs, compatibel aan een digitaal schoolbord. In die pakketten komen de sectoren fruitteelt, akkerbouw en pluimvee aan bod, sectoren die in Haspengouw veel voorkomen. Plattelandsklassen en Boeren met Klasse Limburg beschikken in Haspengouw over een netwerk van educatieve boerderijen waar meer en meer scholen hun weg naar toe vinden. Het digitaal lessenpakket sluit hier op aan en helpt om landbouw- en plattelandseducatie standaard op te nemen in het leerplan.

In het lager onderwijs wordt heel sterk gewerkt rond gezonde voeding, oorsprong van het voedsel, duurzame voeding en voeding van bij ons. Voor de eerste graad van het secundair onderwijs worden drie verschillende excursies op maat uitgewerkt. “Deze excursies sluiten aan bij de specifieke verwachtingen en de omgeving van drie secundaire scholen, maar staan uiteraard ook open voor andere secundaire scholen uit Haspengouw en bij uitbreiding heel Limburg”, zo klinkt het.

Bron: Vilt, 26 april 2017