LEADER Westhoek in de kijker: Inagro deelt knowhow via filmpjes met melkveehouders

Om melkveehouders bij te staan met advies en begeleiding, lanceert Inagro een reeks adviesfilmpjes. Op die manier kunnen de landbouwers, ook in coronatijden, ideeën opdoen om hun bedrijfsvoering te versterken.

Melkveehouders hebben behoefte aan onafhankelijke informatie, advies en begeleiding om hun steeds complexere bedrijfsvoering te evalueren en gericht bij te sturen. Daarom startten Inagro en Boerenbond in 2017 het LEADER-project ‘Melkveehouders in de Westhoek delen kennis en versterken bedrijfsvoering’ op. Daarin willen adviseurs begeleiding bieden in lerende netwerken, individueel advies verlenen op maat en demonstraties geven op voorbeeldbedrijven. Maar toen kwam het coronavirus...

Door de geldende coronamaatregelen was advies verstrekken aan individuele melkveehouders de afgelopen maanden niet evident. Ook studiedagen, lesmomenten, bijeenkomsten en groepsrondleidingen werden van de agenda geschrapt. “In ons LEADER-project hadden we nochtans de ambitie om sterk in te zetten op mondelinge adviesverlening om de bedrijfsvoering van melkveehouders in de Westhoek te versterken", vertelt Ilse Louwagie, praktijkonderzoeker en adviseur melkvee bij Inagro.

Daar hebben de projectpartners iets op gevonden. In samenwerking met het communicatieteam van Inagro en productiehuis NTV werkten de adviseurs een videoreeks uit, zodat ze hun actuele kennis toch kunnen delen met melkveehouders uit de Westhoek én daarbuiten. “In november trokken we naar het melkveebedrijf van Carl Vanhoutte-Vandemaele in Zillebeke om een technisch adviesgesprek te filmen”, vertelt Eddy Decaesteker, adviseur melkvee bij Inagro. “We namen ook de tijd om heel wat zaken voor de camera te demonstreren.” Dat resulteerde uiteindelijk in een reeks van acht filmpjes.

Voeropname maximaliseren

Via een uitgebalanceerde rantsoenberekening kan het melkvee optimaal presteren op een economische manier. Daarom gaan de adviseurs langs op bedrijven om het rantsoen te herbekijken. In de filmpjes delen ze hun praktische knowhow, wat melkveehouders onder meer in staat moet stellen om hun rantsoen te ontleden, de technische cijfers op hun bedrijf te interpreteren, de kuil te evalueren en visuele parameters in de stal te observeren en te interpreteren. “We zoomen ook in op drinkwater, droogstand en productieresultaten. Daarnaast demonstreren we de bepaling van de dichtheid van de kuil met een dichtheidsboor, een primeur voor Vlaanderen”, vult Ilse Louwagie aan. “Alle tips helpen om de voeropname bij het melkvee te maximaliseren.”

Filmpjes

Alle filmpjes zijn vanaf nu beschikbaar op het YouTube-kanaal van Inagro. Wie wil, kan ook meteen de volledige reportage bekijken.

Bron: Vilt, 21 januari 2021