Schrijvers en BV's lokken Kempenaars naar de boerderij

In het oostelijk deel van de Kempen stellen zeven landbouwbedrijven op een originele manier hun deuren open. Op hun erf geven auteurs en bekende Vlamingen hun kijk op landbouw en platteland en vertellen ze over de invloed ervan op hun werk. Gedurende zeven zomeravonden gaan cultuur en landbouw elkaar op die manier vinden. “Met dit laagdrempelige programma willen we het publiek eens op een andere manier naar het erf lokken dan met het klassieke bedrijfsbezoek”, zegt Wim Poelmans, coördinator van het platform voor plattelandsontwikkeling in de provincie Antwerpen (RURANT).

Het gratis publieksevenement ‘Schrijvers op stal’ is een realisatie van vzw RURANT, het provinciaal cultuurhuis De Warande, Landelijke Gilden en zeven Kempense gemeentebesturen. Evenveel landbouwbedrijven nemen deel door hun erf open te stellen. “Vroeger kende iedereen in zijn naaste omgeving wel iemand die actief was in de land- of tuinbouw, maar hoeveel mensen kunnen vandaag nog zeggen dat ze een boer in de familie hebben? We raken meer en meer vervreemd van een sector die nochtans letterlijk voor ons dagelijks brood zorgt”, stelt RURANT-coördinator Wim Poelmans, die het daarom een leuk idee vond om het grote publiek op een andere manier naar het erf te lokken dan met een bedrijfsbezoek.

Zoals de landbouwbedrijven zijn ook de deelnemende auteurs met zorg gekozen. Stuk voor stuk lieten zij zich in het verleden reeds inspireren door het platteland. Zo speelt een groot deel van de succesroman ‘Het smelt’ van Lize Spit zich af op een boerderij. En Chris De Stoop schreef met ‘Dit is mijn hof’ een moderne ode aan de landbouwstiel. “Het netwerk van auteurs en BV’s dat we met ons maandelijkse boekenprogramma ‘Overlezen’ hebben opgebouwd, kunnen we nu ook op locatie inzetten”, glundert Warande-directeur Staf Pelckmans. “Op die manier sluit dit initiatief perfect aan bij onze plannen om De Warande nog meer uit te bouwen tot een volwaardig cultuurhuis voor de hele Kempen.”

Het project ‘Schrijvers op stal’ geniet de steun van LEADER, een subsidieprogramma dat zich specifiek op het platteland richt en gefinancierd wordt door Europa, Vlaanderen en de provincies. Gedeputeerde Peter Bellens, voorzitter van LEADER provincie Antwerpen, ziet in dit evenement alle voorwaarden voor een goed project weerspiegeld: “De regio Kempen Oost zet in op streekidentiteit. Land- en tuinbouw zijn onlosmakelijk verbonden met de ontwikkeling van de Kempen. Het is een vernieuwend concept op het kruispunt van de agrarische en de culturele sector, twee werelden die elkaar zelden ontmoeten. Bovendien staat het dicht bij de mensen en werken verschillende partijen samen om er een succes van te maken.”

De eerste voorstelling vindt op dinsdag 9 augustus plaats op het melkvee- en kippenbedrijf aan de Tipstraat 11 in Dessel. Auteur Walter van den Broeck en zanger Kris de Bruyne nemen daar het woord. Alle voorstellingen zijn gratis en starten om 19u30. Wie de andere auteurs en BV's zijn en naar welke locatie zij komen, vind je terug op Veldverkenners.

Bron: VILT, 5 augustus 2016