Schrijvers op Stal brengt landbouw en literatuur samen

De provincie Antwerpen brengt in de maand augustus landbouw en cultuur bij elkaar. Tijdens het literaire evenement ‘Schrijvers op Stal’ strijken zeven zomeravonden lang auteurs en andere welbespraakte gasten neer op zeven landbouwbedrijven voor een boeiend gesprek over landbouw en platteland en de invloed daarvan op hun werk. “Door deze unieke kruisbestuiving bereiken we een nieuw publiek. Daardoor verhoogt het draagvlak voor landbouw”, zegt coördinator Wim Poelmans van plattelandsorganisatie RURANT.

Eén van de doelen die vzw RURANT zich stelt, is om moderne land- en tuinbouw in de kijker te zetten. Met ‘Schrijvers op Stal' mikt de organisatie op een heel andere beleving dan het klassieke bedrijfsbezoek. “De gesprekken op het erf zijn niet vrijblijvend. Daarvoor zijn de gasten met zorg gekozen. Herman Brusselmans is de zoon van een veehandelaar, Het Smelt van Lize Spit speelt zich grotendeels af op een Kempense boerderij, journalist Pascal Verbeken schetst het landbouwleven in Wallonië, Bart Van Loo neemt ons mee naar het Franse platteland en zo kan ik nog wel even mee doorgaan,” verduidelijkt RURANT-voorzitter Peter Bellens. 

‘Schrijvers op Stal’ is niet aan zijn proefstuk toe. De eerste editie vorige zomer was een onverwacht groot succes. Om die reden beslisten initiatiefnemers RURANT, provinciaal cultuurhuis de Warande en Landelijke Gilden dat een vervolg niet kan uitblijven. “Deze zomer trekken we in augustus naar zeven andere gemeenten. Ik durf te zeggen dat de oogst nog straffer is dan vorig jaar”, aldus Warande-directeur Staf Pelckmans. Alle voorstellingen kunnen gratis bijgewoond worden dankzij een subsidie uit het plattelandsfonds van Leader MarkAante Kempen+.

De volledige programmatie vind je hier

Bron: VILT, 31 juli 2017