LEADER-project "Zot van (‘t) Boeren": Wie is nog nooit vastgelopen in het verwerken van al de informatie die op hem (m/v) af komt?

Een gazet, een tijdschrift, een brief, dat gaat nog.

Maar wie leest alles wat via internet de huiskamer binnen komt?

Voor de land- en tuinbouw komt veel binnen via de computer. Niet alleen informatie, ook formulieren en verplichte aangiftes. Je wordt er zenuwachtig van.

Als daarbovenop de prijzen niet goed zijn of het blijft te lang slecht weer of er kwam een lastige controleur op bezoek….dan ‘is het kot te klein’. Het is voor jou en voor velen niet gemakkelijk om al die extra stressfactoren te verwerken.

Het rommelt dan in je kop. Het loopt niet langer lekker. Je wordt kwaad op alles en iedereen. Ken je dat?

Je weet het van jezelf.

Toch al een hele tijd. Het kan zo niet blijven duren. Je wordt zelf een stressfactor voor je directe omgeving. Het is niet te doen. Je wil dat alles terug op een rustig en plezierig ritme rond draait. Maar hoe doe je dat? Hoe blijf je kalm als je voelt dat je hand een vuist wordt? Wanneer zal je eindelijk eens rustig slapen? Hoelang is het geleden dat je nog een glas  gedronken hebt zonder dat je het nodig had om de problemen “op te lossen”.

Wat een uitdaging! Hoe begin je eraan?

Wil je wel?

Het is al een hele stap als je weet dat er iets scheelt. Inzien dat het voor jou een probleem is vraagt moed. Inzien dat het probleem oplosbaar is, is een stap vooruit.
Je kan het probleem bijvoorbeeld zelf en alleen oplossen. Vermageren zonder diëtist of stoppen met roken zonder tabacoloog. “Op karakter”, weet je wel. “Wie dàt kan is een sterke kerel of is een straffe madam. Wie het niet kan is een slappeling, een sukkelaar”.

Is dat zo? Niet iedereen is super. Niet iedereen houdt het vol.

Je kan hulp krijgen om je problemen te helpen oplossen. Dat kan niet vanop je tractor of terwijl je bestelt in je hoevewinkel. Daar moet je extra tijd voor nemen. Die chaos herordenen om tijd te vinden. Maar wat wil je? Alle tijd en alle energie die je hebt, moet dienen om druk bezig te zijn van ’s morgens (te) vroeg tot ’s avonds (te) laat.

Dus beter voorkomen.

Als je rug pijn doet ga je naar de dokter. Tijd of geen tijd, je gaat er naar toe want doe je het niet dan kun je nog minder goed je werk doen. Je moét ernaar toe.

Als je rug pijn doet, moet je misschien voortaan wat meer letten op je houding als je alweer die veertigste bak prei op de palet zet? Beter voorkomen. Dit wil zeggen, iets doen op een moment dat het probleem er nog niet is.

Zo is dat ook met wat er in je hoofd afspeelt. Je mentale of je geestelijke gezondheid is even belangrijk als je lichamelijke gezondheid. Het wordt een probleem als je teveel puzzelstukken ziet en je kan de hele puzzel niet gelegd krijgen of als je weet dat je moet beslissen en je blijft maar uitstellen. Je ziet kop noch staart en je geraakt steeds straffer in de knoop. Je dreigt vast te lopen en je voelt je niet langer goed in je vel. Je veerkracht is nul geworden. De veer is lam. Die veerkracht heb je nochtans nodig. Elk probleem is een last. Je moet sterk genoeg blijven om die draaglast van al die problemen aan te kunnen. Je moet tegen een stootje kunnen. Heb je een flinke dreun gekregen, dan moet je je terug kunnen rechten. Je hebt veerkracht nodig.

Veerkracht verhogen

Je kan het jezelf aanleren. Die veer kan je zelf weer opspannen. De last is groot maar je kan er zelf aan werken in alle stilte en zonder tijdverlies. In 10 stappen kun je veel bereiken: vind jezelf oké, praat erover, beweeg, probeer iets nieuws, reken op je vrienden, durf neen te zeggen, ga ervoor, durf hulp vragen, gun jezelf rust en hou je hoofd boven water. Dit zijn de “tien geboden” van de geestelijke gezondheidszorg. Probeer maar, dan beleef je ongetwijfeld een “geestige gezondheidszorg”. Je kan ook surfen naar www.fitinjehoofd.be

In volgende artikels krijg je 10 tips en kun je voorbeelden volgen en kun je oefenen.

Maar wat als niet jij, maar je buur geestelijk ongezond is?

Wat doe je dan? Doe je wel iets? Bewaar je dat geheim van de buur en doe je alsof je neus bloedt?

Werk je mee om de schijn hoog te houden dat er niets aan de hand is?

Blijf je stil zitten omdat je vreest om voor bemoeial verweten te worden? Mensen kunnen eigenaardig reageren op een aanbod voor hulp. Al meegemaakt?

Je doet best normaal, zegt men. Ja, maar het is niet normaal. De buur komt niet meer naar de gildevergadering Erger nog.  Hij sluit zich op. Hij heeft geen tijd voor iets, tenzij voor niets. Zelfs niet voor een babbel. “Laat me gerust, moei u niet”.

En dan? Laat je hem zitten? Laat je hem dan maar sudderen in zijn eigen vet?

Je hart zegt om toch maar iets te doen. Je verstand zegt om toch maar niets te doen.
Help de helper.

Ook hiervoor krijg je in de komende weken tips en trics.

Meer informatie