Antwerpen helpt glastuinbouwers bij teeltomschakeling

De provincie Antwerpen is op zoek naar glastuinbouwers die een teeltomschakeling willen maken. Bedoeling is om kleine serres nieuw leven in te blazen. “We zien dat glastuinbouwbedrijven groter worden dan ooit. Tegelijkertijd kan en wil niet elke glastuinbouwer investeren in grotere serres en nieuwe technologie. Als provincie willen we ervoor zorgen dat ook deze bedrijven blijven bestaan”, zegt Ludwig Caluwé, gedeputeerde voor Landbouw. Via het plattelandsproject ‘Mooi glaslandschap’ krijgen tien glastuinbouwers intensieve begeleiding bij die omschakeling.

De glastuinbouwsector van de provincie Antwerpen bekleedt een toppositie in Vlaanderen. Van het Vlaamse serreareaal staat bijna 50 procent in deze provincie. Bovendien staat bijna 60 procent van het Vlaamse areaal serregroenten in Antwerpen. De evolutie die de glastuinbouwsector doormaakt, is dan ook groot. De serres worden steeds groter en de technologie steeds geavanceerder. Tegelijk dreigen heel wat kleinere serres verloren te gaan omdat ze niet mee willen of kunnen in deze tendens naar schaalvergroting.

De provincie Antwerpen vindt het belangrijk dat ook de kleinere glastuinbouwbedrijven blijven bestaan. En daar wil het de glastuinbouwers een handje bij helpen. Via het project ‘Mooi glaslandschap’ gaat de provincie op zoek naar tien telers die een teeltomschakeling overwegen als alternatief voor schaalvergroting. “Deze bedrijven krijgen de kans om zich intensief te laten begeleiden door onze praktijkcentra in hun zoektocht naar de meest geschikte teelt voor hun bedrijf”, legt Caluwé uit.

Een aantal glastuinbouwers tonen dat de omschakeling naar een andere teelt een succes kan zijn. Zo slaagde Roger Hermans uit Boechout erin zijn arbeidsdruk te verminderen door over te schakelen van tomaten naar veldsla. Paul Vercammen uit Lier teelt dan weer asperges in bakken waar vroeger zijn tomaten stonden. Volgens gedeputeerde Caluwé biedt ‘Mooi glaslandschap’ een unieke kans voor bedrijven. “Ik ben ervan overtuigd dat we, door in te zetten op teeltomschakeling, samen kunnen zorgen voor rendabele bedrijven en voor het behoud en een verduurzaming van de glastuinbouwsector in de provincie Antwerpen.”

Meer informatie: Koen Eyskens, adviseur glastuinbouw dienst Landbouw- en Plattelandsbeleid, 03 240 66 95 of glastuinbouw@provincieantwerpen.be

Bron: Vilt, 10 februari 2017