Huur schijveneg bevordert ploegloos telen in Heuvelland

’t Boerenlandschap, een vereniging met boeren en burgers onder de leden die bedreven is in landschapsonderhoud, breidt zijn machinepark uit. Leden konden reeds op de vzw beroep doen om een haag of houtkant machinaal te laten scheren met professioneel materiaal, of zelf een houtsplijtmachine of compostkeerder te huren. Voor de landbouwers onder de leden die actief zijn op de hellende percelen in het West-Vlaamse Heuvelland komt er nu ook een schijveneg beschikbaar. “Op erosiegevoelige percelen is niet-kerende grondbewerking meer aangewezen dan ploegen. Met het oog daarop schafte de vzw met eigen middelen en de steun van de provincie een moderne schijveneg aan”, zegt Dirk Cuvelier, secretaris van ’t Boerenlandschap.

De vzw ’t Boerenlandschap startte in 2001 met zes leden-landbouwers. De vereniging is ondertussen fors gegroeid, tot een 500-tal leden en dat zijn niet uitsluitend landbouwers meer. Iedereen die eigenaar is van een uit de kluiten gewassen haag kan namelijk lid worden van de vzw. Voor een bescheiden bedrag komt een landbouwer de haag machinaal scheren, met zijn tractor die uitgerust is met een armmaaier aangeschaft door ’t Boerenlandschap. “Onze basisactiviteit is landschapsonderhoud en dat onderscheidt ons van een machinering, waarvan enkel landbouwers lid zijn en de doelstelling beperkt blijft tot de gezamenlijke aankoop van machines”, zegt secretaris Dirk Cuvelier.

Jaarlijks wordt met de armmaaier 40 à 50 kilometer aan hagen en houtkanten geschoren. In functie van het landschapsonderhoud door de vzw werd ook een houtsplijtmachine aangekocht, voor de leden die bomen knotten. Verder bestaat het machinepark uit een draadmachine voor het plaatsen van wildafweer en een compostkeerder voor de landbouwers die op hun boerderij willen composteren. De drijfveer is telkens dat het voor een individu te duur is om zelf een machine te kopen die relatief weinig ingezet wordt. “We hebben leden in heel de Westhoek. Specifiek voor de landbouwers die actief zijn in het West-Vlaamse Heuvelland werd nu een schijveneg aangeschaft”, vervolgt Cuvelier. Die werd gefinancierd uit eigen werkingsmiddelen, die bestaan uit een jaarlijkse provinciale bijdrage van 3.000 euro en inkomsten uit machineverhuur en het scheren van hagen.

Op de hellende percelen is ploegen niet, of niet altijd, aangewezen vanwege het risico op afstromend water en modder. Een schijveneg leent zich voor niet-kerende bodembewerking. Ze is breed inzetbaar en uitermate geschikt voor grond met veel gewasresten zoals korrelmaïs. Daarnaast leent de machine zich ook voor het onderwerken van een groenbemester en mag ze conform de Vlaamse regelgeving gebruikt worden op de meest erosiegevoelige percelen.

De leden van de vereniging kunnen de machine tegen een vergoeding per hectare ontlenen en zonder eigen investeringskost starten met minimale bodembewerking. Zij halen de machine af en brengen ze terug naar het depot in Westouter. “In Frankrijk is de schijveneg een courante machine in de schuur van een machinering of landbouwbedrijf, maar in eigen land komt ze pas de laatste jaren weer in beeld. Dat heeft te maken met de toegenomen aandacht voor erosie”, weet Dirk Cuvelier. Het gebruik van een schijveneg is meer tijdsgebonden dan een compostkeerder of houtsplijtmachine, “maar dat is een kwestie van afspraken maken, waar we goed in slagen”, zegt de secretaris van ’t Boerenlandschap.

Bron: VILT, 30 augustus 2017