Negen Mechelse gemeenten verbinden boeren met buren

Omdat de vrees leeft dat de kloof tussen land- en tuinbouwers en hun omgeving, en het daaruit voortvloeiende wantrouwen, steeds dieper wordt, engageren negen gemeenten uit het Mechelse zich via het project Burende Boeren om opnieuw voor verbinding te zorgen. Vooral het in de kijker zetten van lokale producten moet daartoe bijdragen. “Groenten en andere landbouwproducten komen niet uit het buitenland maar soms ook van je buur die boer is”, zo klinkt het. 

Negen gemeenten uit het Mechelse hebben het startschot gegeven van Burende Boeren, een project dat de kloof tussen de boer en zijn onmiddellijke omgeving moet verkleinen. De gemeentebesturen van Katelijne, Duffel, Heist-op-den-Berg en Berlaar starten bijvoorbeeld met een actieplan om lokale producten meer in de kijker te zetten. In sommige gemeenten gebeurt dat al, maar toch kan één en ander nog beter, zo geven schepenen van de betrokken gemeenten aan.

“De buren kennen de plaatselijke boeren nauwelijks”, zegt Wim Van den Bruel (CD&V), schepen van Plattelandsbeleid van Heist. “Dat moet dringend veranderen. Groenten en andere landbouwproducten komen niet altijd uit het buitenland maar soms ook van je buur die boer is. Sinds er geen landbouwtelling meer bestaat, is het in een uitgestrekt gebied als Heist-op-den-Berg moeilijk om precies bij te houden wie met landbouw bezig is. Ons project Heist Proeft is een voorbeeld van hoe je lokale verkoop van landbouwproducten kunt stimuleren maar toch moeten we nog verder durven kijken, met nieuwe initiatieven.”

Ook in groentegemeente Katelijne wordt daarover nagedacht. “We willen burgers meer betrekken bij lokale producten en bedrijven”, zegt schepen van Landbouw Joris De Pauw (N-VA). “We organiseren nu al een Boerenmarkt, elk jaar tijdens de Week van de Groentestreek. Vanzelfsprekend wordt die in 2018 herhaald. Dit jaar haalden we er zelfs een imker bij. Een groot succes, zo bleek.” Ook in Duffel wordt overwogen om een markt met lokale producten op te starten. 

Burende boeren is een project dat tot stand kwam met steun van PDPO III-maatregel "Versterken omgevingskwaliteit en vitaliteit van het platteland door investeringen" (nvdr).

Bron: Vilt, 14 december 2017