Projectoproep LEADER Hageland+ 2021

Ook in 2021 en 2022 wordt het dus mogelijk subsidies aan te vragen voor je plattelandsproject. Het is nog even wachten op een goedkeuring van Vlaanderen om officieel van start te gaan. 
De oproep 2021 zal echter afgesloten worden op 31 mei 2021, zodat projecten hopelijk vanaf half september zullen opstarten.

Je kan je projecten nog niet indienen in het e-loket, maar je kan je project inhoudelijk al voorbereiden. Twijfel niet om contact op te nemen met het secretariaat. Je kan er o.a. terecht voor een voorbereidende projectfiche. 

Dit zullen de krijtlijnen zijn van de oproep:

LEADER-thema's

Binnen  het afgebakende LEADER-gebied Hageland kunnen initiatieven ter versterking van het platteland rekenen op financiële steun van Europa, Vlaanderen en de provincie Vlaams-Brabant. Plattelandsprojecten komen in aanmerking als ze binnen één van onderstaande invalshoeken vallen:

Leefbare dorpen

 • Opwaarderen van ruraal infrastructuur
 • Investeren in functionele wegen om leefbaarheid van platteland en
 • Mobiliteit tussen dorpen te verhogen

Armoede en kwetsbaarheid in de landbouw en plattelandsgemeenschap

 • Landbouwers en ondernemers in nood ondersteunen op het platteland
 • Sociale armoede: vereenzaming en eenzaamheid op het platteland
 • Sociale-economieprojecten inzetten op het platteland

Profilering en promotie van de streekidentiteit (Met inbegrip van toerisme en recreatie)

 • Bevorderen van recreatieve activiteiten
 • Zichtbaarheid geven aan regionale identiteit en lokale initiatieven in het Hageland
 • De streekidentiteit (Regional Branding) gebruiken om ondernemerschap te stimuleren en om nieuwe concepten van dienstverlening of distributie in een bredere regio makkelijker ingang te doen vinden.

Minister Zual Demir, vroeg naar aanleiding van de verlengde programmaperiode, bijkomende accenten te leggen in de oproep.
Volgende, voor een deel overlappende thema's,  :

 • Eenzaamheid op het platteland
 • Locale landbouw en korte keten
 • Biodiversiteit

Het afgebakende LEADER-gebied in het Hageland omvat 17 gemeenten:

Aarschot, Bekkevoort, Bierbeek, Boutersem, Diest, Geetbets, Glabbeek, Hoegaarden, Holsbeek, Kortenaken, Landen, Linter, Lubbeek, Scherpenheuvel-Zichem, Tielt-Winge, Tienen en Zoutleeuw.

Project types

Deze oproep is zowel voor kleinschalige projecten als voor grotere projecten. Deze zijn op te delen in dienstverleningsprojecten en investeringsprojecten. Dienstverleningsprojecten hebben een projectomvang van maximum 49.999€ , investeringsprojecten een maximale projectomvang van 125.000€. Hierop wordt dan bij goedkeuring 60% subsidie toegestaan. 

Cofinanciering en projectindiening

Weerhouden projecten komen in aanmerking voor 60% cofinanciering, en zijn uitvoerbaar vanaf goedkeuring.  De eindbeoordeling zal vermoedelijk plaatsvinden in de loop van de maand september  2021.  Goedgekeurde projecten moeten uitgevoerd worden  voor 31/12/2023. 

Projecten moeten digitaal ingediend worden via het Plattelandsloket, dat je terugvindt op www.vlm.be. Het Plattelandsloket zal pas opengesteld worden na goedkeuring door Vlaanderen. Voorlopig kan je best je project schriftelijk voorbereiden. Je kan de nodige documenten opvragen bij het secretariaat. Het plattelandsloket wordt opengesteld van zodra het kan. De oproep zal vermoedelijk  worden afgesloten op 31/05/2021 om 16u. 

Contact

Met vragen of voor bijkomende informatie kan u steeds contact opnemen met het LEADER-secretariaat  (Pierre-Bernard Van Acker, 016 26.77.53, hagelandplus@vlaamsbrabant.be).