VLIF-steun aanvragen wordt gebruiksvriendelijker

Om de dienstverlening van de Vlaamse overheid verder te automatiseren, is de aanvraag van investeringssteun via het e-loket gebruiksvriendelijker geworden. “Met de aanpassingen aan het e-loket weet de landbouwer meteen na selectie aan welke voorwaarden hij moet voldoen om steun te ontvangen. De nieuwe werkwijze garandeert ook een snellere doorlooptijd en de controle achteraf kan sneller afgehandeld worden”, somt Vlaams minister van Landbouw Hilde Crevits de voordelen op.

Wanneer landbouwers steun willen ontvangen voor investeringen via het Vlaams Landbouwinvesteringsfonds (VLIF) moeten ze via het e-loket een betalingsaanvraag indienen. “Die investeringssteun wordt toegekend wanneer landbouwers investeringen doen om hun activiteiten te verduurzamen, zoals het installeren van nieuwe technologieën als warmtepompen, melkrobots, wateropslag, enz.”, legt de minister uit.

Een grondige update van de bestaande online toepassing op het e-loket moet zorgen dat die betalingsaanvragen voortaan gebruiksvriendelijker en sneller kunnen gebeuren. Concreet zal de landbouwer via het e-loket zien voor welke investeringen hij een betalingsaanvraag moet indienen. Scherm per scherm wordt hij door de module geloodst. Een instructiefilmpje helpt de landbouwer daarbij.

Nieuw is dat een aantal administratieve voorwaarden gedeeltelijk geautomatiseerd worden en al op voorhand kunnen gecontroleerd worden. De nieuwe applicatie is zodanig op maat ontwikkeld dat enkel die specifieke voorwaarden voor die investering verschijnen. Ook wordt er zoveel mogelijk een beroep gedaan op de al beschikbare documenten uit de VLIF-databank. Tot slot moet de landbouwer, net zoals voorheen, zijn facturen en betalingsbewijzen opladen.

“Als Vlaamse overheid kiezen we ervoor om diensten meer en meer te automatiseren en de dienstverlening gebruiksvriendelijker te maken. De nieuwe werkwijze van het e-loket zal zorgen voor een kortere doorlooptijd van een dossier. Doordat verschillende administratieve documenten al op voorhand verwerkt werden, kan de controle achteraf ook veel sneller afgehandeld worden”, benadrukt minister Crevits. 

Bron: Vilt, 2 december 2019