Twee Vlaamse top-producten zetten eerste stappen naar een Europese erkenning als Beschermde Geografische Aanduiding

De Vlaamse laurier en het potjesvlees uit de westhoek hebben bij het Departement landbouw en visserij een aanvraagdossier ingediend voor een erkenning als Beschermde Geografische Aanduiding (BGA). Op vrijdag 13 januari 2012 is in het Belgisch staatsblad de bekendmaking van de aanvraag verschenen, die het startpunt vormt van de publieke consultatie.

De publieke consultatie

De registratieprocedure als BGA omvat twee luiken: een fase op Vlaams niveau en een fase op Europees niveau. In de procedure op Vlaams niveau wordt met de publicatie van de samenvatting van het aanvraagdossier in het Belgisch staatsblad de volgende stap in de procedure gezet. Op deze manier worden alle betrokken personen in België geïnformeerd over de registratieaanvraag. Elke natuurlijke of rechtspersoon die een rechtmatig belang heeft, krijgt gedurende 30 dagen volgend op de publicatie in het Belgisch staatsblad, de mogelijkheid om het dossier in te kijken en indien nodig bezwaar in te dienen.

Als de Europese Commissie op het einde van de procedure de benamingen registreert, houdt dit in dat enkel nog producenten die het lastenboek volgen en produceren binnen het afgebakende geografische gebied, gebruik mogen maken van de benamingen.

Voor de Vlaamse Laurier zal het productiegebied dan beperkt worden tot de arrondissementen Brugge, Gent, Eeklo, Roeselare en Tielt in de Belgische provincies West-Vlaanderen en Oost-Vlaanderen. Het potjesvlees uit de Westhoek zou enkel nog in de gemeenten Koksijde, Nieuwpoort, De Panne, Veurne, Alveringem, Diksmuide, Koekelare, Poperinge, Vleteren, Lo-Reninge, Houthulst, Kortemark, Heuvelland, Mesen, Ieper, Langemarkt-Poelkapelle, Staden, Hooglede, Zonnebeke en Wervik in de provincie West-Vlaanderen geproduceerd mogen worden.

Meer info vindt u op deze website.