Sociale kruidenier opent in voormalig klooster

In het voormalige klooster in het bisschopskwartier in Oudenaarde opent vandaag de sociale kruidenier ‘De Kaba’. Het OCMW van Oudenaarde werkt voor de uitbouw ervan samen met vzw Grijkoort.

‘De groep van mensen die het financieel moeilijk heeft, is veel groter dan we denken, ook in Oudenaarde’, opent OCMW-voorzitter Stefaan Vercamer. ‘Vijftien procent zegt het moeilijk te hebben en bij eenoudergezinnen is dat 39 procent. Er zijn meer en meer nieuwe armen, welstellende mensen die door plotse tegenslag zoals jobverlies of echtscheiding in financiële problemen komen. Dat veroorzaakt veel stress en de armoede blijft lang verborgen. Er is schaamte om hulp te vragen. Armoedebestrijding blijft voor het OCMW een absolute prioriteit. Vandaar dus ook de oprichting van de sociale kruidenier De Kaba.’

De sociale kruidenier, gevestigd in de vormalige kloostergebouwen in het besschipskwartier, biedt mensen met een zeer laag inkomen basisproducten aan zoals voeding en verzorgings- en schoonmaakproducten.

‘ook vinden ze in de ontmoetingsruimte een luisterend oor, informatie en de mogelijkheid om zelf ook zelf hun steentje bij te dragen. Zo helpen we de mensen om hun leven weer op de sporen te krijgen’, zegt Vercamer. ‘Voor de uitbouw van De Kaba doen we een berope op de vzw Grijkoort. Via Grijkoort bieden we in de sociale kruidenier ook opleiding en tewerkstelling aan aan mensen die buiten het gewone arbeidscircuit gevallen zijn. Bedoeling is ook om te komen tot een intense samenwerking met de vzw Kansarmen, die voedselpakketten bedeelt. Het bij elkaar brengen van de voedselbedeling en de sociale kruidenier op één locatie is een belangrijke stap om de armoedebestrijding in Oudenaarde op een gestructureerde manier aan te pakken.’

Nieuw is de samenwerking met het warenhuis Delhaize Oudenaarde. Delhaize stelt producten, die dringend verbruikt moeten worden, gratis ter beschikking van De Kaba.

 

Bron: De Standaard (17 oktober 2013)