Bazaar Kastaar brengt kinderen in contact met landbouw - 20 september 2010

Verslag in PDF-formaat: Artikel "Bazaar Kastaar brengt kinderen in contact met landbouw" (.pdf 25.53 KB)

Bazaar Kastaar brengt kinderen in contact met landbouw

Afgelopen weekend opende Bazaar Kastaar zijn deuren in Peer. Deze educatieve en interactieve tentoonstelling wil kinderen en jongeren vertrouwd maken met het platteland in de Kempen en het Maasland en met de lokale land- en tuinbouw. Het centrum is een initiatief van het plattelandseducatief netwerk met de steun van de Plaatselijke Groep Leader Kempen & Maasland, Europa, Vlaanderen en de provincie Limburg.

De permanente tentoonstelling vindt onderdak in het Zuivelcentrum, op de site van de Breugelhoeve in Peer. “Vroeger was daar ook een educatief programma ondergebracht, maar dat handelde alleen over zuivelproducten. Nu willen we kinderen in contact brengen met de veelzijdigheid van de landbouw”, legt voorzitter van het plattelandseducatief netwerk Peter Broekx uit.

Het centrum is opgebouwd als een winkel waar de jonge bezoekers actief op zoek gaan naar de herkomst van de uitgestalde producten. Daarbij komen vier thema’s aan bod: groenten en fruit, zuivel, vlees en paarden. Op de bovenverdieping bieden interactieve informatiezuilen vervolgens bijkomende informatie. Voorlopig is de tentoonstelling alleen toegankelijk voor groepsbezoeken, maar op termijn zijn ook individuele bezoekers welkom.

“Dit centrum is de laatste schakel in het plattelandseducatief netwerk. Er werden al 25 nabijheidsboerderijen ingericht, waar klassen uit de eigen gemeente een rondleiding kunnen krijgen. Daarenboven krijgen leerkrachten en deelnemende land- en tuinbouwers begeleiding en bijscholing om plattelandseducatie aan hun leerlingen en bezoekers te kunnen geven. In vijf gemeenten werd tenslotte al een landbouwkrant verspreid en de anderen zullen nog volgen”, voegt voorzitter Broekx er nog aan toe.

Piet Vanthemsche, voorzitter van Boerenbond, benadrukte tijdens de opening het belang van overleg met de toekomstige consument in de vorm van landbouweducatie en dialoog. “Boerenbond werkt graag mee aan zo’n initiatief en onze land- en tuinbouwers ook. Zij hebben actief hun steentje bijgedragen door aan te sluiten bij het netwerk van nabijheidsboerderijen en mee te helpen aan de inhoudelijke uitwerking van Bazaar Kastaar.”

Het project is een initiatief van het plattelandseducatief netwerk Kempen & Maasland, met de medewerking van Plattelandsklassen vzw en de Landelijke Gilden van Boerenbond, de Breugelhoeve en de gemeenten Bocholt, Bree, Hamont-Achel, Hechtel-Eksel, Kinrooi, Maaseik, Meeuwen-Gruitrode, Neerpelt en Peer. Financieel wordt het gesteund door de Plaatselijke Groep Leader Kempen & Maasland, Europa, Vlaanderen en de provincie Limburg.

Het plattelandseducatief netwerk is een drie-jarig Leaderproject (programma voor plattelandsontwikkeling, nvdr) dat de kloof tussen landbouwers en plattelandsgebruiker of consumenten wil verkleinen. Om dat te bereiken, wordt een netwerk uitgebouwd van land- en tuinbouwers die consumenten uitnodigen op het eigen bedrijf. Er wordt een educatief verantwoord aanbod aan belevingsactiviteiten voor het onderwijs opgesteld en de banden tussen de lokale bevolking en de landbouw worden aangehaald door te informeren. Concreet wordt gewerkt in drie lagen: nabijheids- en ervaringseducatie in en rond de deelnemende bedrijven en het plattelandseducatief centrum Bazaar Kastaar dat dit weekend geïntroduceerd werd.

Meer info: www.plattelandscentrumkenm.be
Bron: Het Nieuwsblad/Vilt
Datum: 20/09/2010