Mobiele fruitpers trekt door Vlaamse gemeenten - 13 september 2010

Verslag in PDF-formaat: Artikel LEADER-project 'duurzaam behoud Haspengouws landschap' (.pdf 43.79 KB)

Mobiele fruitpers trekt door Vlaamse gemeenten

De sapmobiel, een fruitpersmachine die gemonteerd is op een grote aanhangwagen, zal ook dit jaar van dorp tot dorp rijden in Haspengouw en Voeren om appels en peren te persen tot vitaminerijk fruitsap. Wie minstens vier kratjes appels of peren van hoogstambomen heeft, kan zijn fruit laten persen. De sapmobiel is een onderdeel van het LEADER-project 'duurzaam behoud Haspengouws landschap'.

De start van de ronde van de sapmobiel wordt zondag 12 september feestelijk ingezet met een leuk pluk-, pers-, en fruitevenement in de gemeentelijke boomgaard van Herk-de-Stad met medewerking van de Nationale Boomgaardenstichting. Onder meer een rondleiding in de boomgaard en doorlopend proeverijen staan op het programma.

De sapmobiel levert vacuüm verpakt gepasteuriseerd sap af in drinkboxen van vijf liter. Het sap is minstens twee jaar houdbaar. Particulieren die gebruik willen maken van de diensten van de sapmobiel moeten er rekening mee houden dat het fruit afkomstig moet zijn van hoogstambomen. De coördinator van het project, Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren, wil op die manier hoogstamfruitbomen nieuw leven inblazen.

Wie zijn fruit wil laten persen, moet zich inschrijven voor één van de bijna 30 persdagen op 13 verschillende locaties. Wie geen eigen appels heeft, maar wel wil genieten van appelsap of wie juist appels te veel heeft voor eigen gebruik, kan contact opnemen met het regionaal landschap. Zij helpen zoeken naar appels en zorgen dat een ander zijn overschot aan appels kwijt raakt.

Klik hier voor de data en locaties van de persdagen.

Bron: Vilt
Datum: 10 september 2010