Online distributie van Vlaams-Brabantse streekproducten

Voor het eerst zet een professionele distributeur de stap naar hoeve- en streekproducten. Familiebedrijf JAVA uit Rotselaar en de vzw Streekproducten Vlaams-Brabant hebben, met de steun van de provincie Vlaams-Brabant en Europa, een online bestel- en distributiesysteem uitgewerkt. "De webwinkel krijgt een uitgebreide catalogus want er doen reeds 45 streekproducenten mee", vertelt gedeputeerde Monique Swinnen.

 

Door de forse toename van vraag en aanbod van streekproducten in Vlaams-Brabant verloopt de distributie niet optimaal. Om de beschikbaarheid van hoeve- en streekproducten te optimaliseren en te professionaliseren gaat de vzw Streekproducten Vlaams-Brabant in zee met distributeur JAVA uit Rotselaar. JAVA is een familiebedrijf dat naast de koffiebranderij ook actief is in de voedingsdistributie in heel België. Het bedrijf levert voedingsmiddelen aan grootkeukens, rust- en ziekenhuizen.

JAVA gaat vanaf 2013 Vlaams-Brabantse hoeve- en streekproducten verdelen onder de 2.700 eigen klanten. Ook de bestaande afnemers van de vzw Streekproducten Vlaams-Brabant, bijvoorbeeld streekwinkels en horecazaken, zullen hun bestellingen kunnen doen via de webwinkel. De keuze is ongezien, van hoevekazen, waterkers, jenevers, appels, peren, wijnen tot koffie, chocolade, streekbieren, honing, pensen en stoofvlees. "Met één druk op de knop kan men de klok rond bestellen", zegt JAVA-zaakvoerder Wim Claes.

De samenwerking houdt in dat JAVA de producten ophaalt bij de streekproducenten en levert aan de klanten. Vooral de organisatie en ICT-ondersteuning van de ophaling stelde de distributeur voor een grote uitdaging. Dankzij het koeltransport kunnen ook versproducten geleverd worden. "Producenten die willen groeien en verder professionaliseren, krijgen de kans om meer te produceren doordat het distributie-luik wegvalt", zegt gedeputeerde voor plattelandsbeleid Monique Swinnen, tevens ondervoorzitter van de vzw Streekproducten.

"De vzw zet een grote, moeilijke stap voorwaarts. Dankzij de samenwerking met JAVA kan iedereen zich toeleggen op zijn kerntaak in plaats van manusje-van-alles te spelen. Wie wil, kan professionaliseren en de productie uitbreiden. Wie daarentegen bewust kleinschalig wil blijven, kan ook in de toekomst op de vzw Streekproducten rekenen", benadrukt Swinnen nog. Het project 'Straffe streek, slimme logistiek' krijgt steun van het Europese PDPO-programma.

Ook de grootwarenhuizen zouden interesse tonen in de verkoop van hoeve- en streekproducten. Delhaize is de eerste retailer die op zoek is naar streekproducten. In een beperkt aantal winkels wordt uitgetest of de consumenten enthousiast reageren op het aanbod van producten mét gekende herkomst en bijhorend verhaal.

Bron: Vilt, 1 oktober 2012