Aanleg van een intergemeentelijk memoriaal temidden van een parkbos met vijver

Categorieën

Thema

Leefbaarheid

Jaar

2011

Provincie

Vlaams-Brabant

Locatie

Hageland

Assen

As 4

Projectgegevens

Projectkost

200.000,00 euro

Promotor

IGS Hofheide

Duurtijd

01/10/2010 - 30/06/2013

Situering

Het hele project van IGS Hofheide bestaat uit:

  • bouw van het crematorium
  • omgevingsaanleg, met toegangsweg en parking
  • aanleg van een begraafplaats voor asbestemming (memoriaal)

Doelstellingen

In een veranderende maatschappelijke visie rond de begraafcultuur wil IGS Hofheide een memoriaal ontwikkelen voor en door de inwoners van de gemeenten van het Hageland + gebied en bij uitbreiding voor de inwoners van de gemeenten van het arrondissement Leuven.

Naast de geboden service in het eigenlijke crematorium wil IGS Hofheide een memoriaal aanbieden waar een waaier aan mogelijkheden wordt aangeboden voor de asbestemming.

  • strooiweide
  • columbarium
  • begraafbos
  • strooibos
  • urnenveld

Omdat dit memoriaal is ingeplant in een ruim domein, bestaat steeds de mogelijkheid om in te spelen op nieuwe tendensen.

De intimiteit van de site, met afschermbermen en aanplantingen zorgt voor de nodige sereniteit, de aanpalende vijver zorgt voor een bijkomend rustgevend en tijdloos element.

Vuur (crematieovens), water, lucht, licht, biodiversiteit, het zorgt mee voor de gewenste sfeer die van de site een uitgelezen locatie maken om afscheid te nemen van zijn dierbaren, om later terug te keren naar dit parkbos.

De toevallige en niet toevallige bezoeker kan, zonder gebruik te maken van de faciliteiten van het crematorium, terecht in de cafetaria, die is ingeplant aan de zuidkant van het gebouw en vrij toegankelijk is.

Mensen zijn niet meer dorp- of stadgebonden. De affiniteit naar een bepaalde plek onder de kerktoren verdwijnt met de volgende generaties. Het intergemeentelijke memoriaal zal hier een gepast en gewaardeerd antwoord op kunnen bieden.

De begeleiding en uittekening van dit project door een internationaal gerenommeerd ontwerpteam zal de uitstraling van het geheel alleen maar ten goede komen.

De bevolkingsgroep, waarnaar dit memoriaal zich richt, bedraagt ruim 500.000 inwoners. Vergelijkbare cijfers wijzen op een gebruik van de faciliteiten van deze site door meer dan 3.000 families per jaar.

Daarnaast zal het parkbos, met georganiseerde rondleidingen voor het crematorium en het memoriaal een veelvoud aan bezoekers mogen verwelkomen. Het aanwezige horeca gedeelte is een bijkomende troef voor het project.

Uitvoering

IGS Hofheide

Contactpersoon

Jacques Roggen
Broekstraat 10
3150 Haacht
0497 37 71 82