Amusant platteland – Een fietsontdekkingstocht doorheen het Tieltse landschap

Categorieën

Jaar

2017

Provincie

West-Vlaanderen

Projectgegevens

Projectkost

23 065,00 euro

Promotor

Stad Tielt

Duurtijd

15/12/2017 - 31/12/2018

Maatregel

  • LEADER
  • Streekidentiteit

Plaatselijke Groep

PG Midden-West-Vlaanderen

Situering

Het project omvat de valorisatie en de volledige herwerking van het traditionele Landbouwleerpad, een recreatieve fietsroute van ca. 35 km doorheen het Tieltse platteland. Naast deze nieuwe productontwikkeling omvat het project de communicatie van dit recreatief product. De route zal sterk focussen op de nieuwe evoluties binnen de landbouwbedrijven. Via infopanelen, maar ook via digitale dragers of interactieve elementen zullen de lokale, streekeigen en innoverende landbouwbedrijven in de kijker gezet worden. Daarnaast is er op de infopanelen oog voor de integratie van de bedrijven in het landschap. De infopanelen worden gecombineerd via een fietsroute die recreanten het amusante Tieltse platteland in al haar aspecten laat beleven. De voorbereiding en uitwerking van het project verloopt met diverse professionele actoren allen via één specifieke discipline gelinkt aan de landbouw en/of de recreatieve ontdekking ervan: Inagro, Westtoer, ’t West-Vlaamse Hart, Centrum Agrarische Geschiedenis… Dit op basis van hun inhoudelijke en promotionele expertise.

Doelstellingen

  • Het tentoonspreiden van de multidisciplinariteit, complexiteit en uitdagingen van en voor de Tieltse landbouw in het verleden, vandaag en de toekomst. De landbouw heeft zich doorheen de jaren dienen te herprofileren en heeft ingespeeld op de noden van de tijd. Zo heeft de landbouw vandaag een zeer groot maatschappelijk en economisch belang, wordt landbouw inherent verbonden aan duurzaamheid en is de landbouw dé sector voor innovatie. Landbouwbedrijven bepalen eveneens mee het zicht van ons landschap, dit zowel op het vlak van natuur, als op het vlak van erfgoed. De regio herbergt namelijk enkele agrarische materiële landbouwparels (historische hoeves, Poelbergmolen…) 
  • De creatie van een concreet recreatief en kindvriendelijk fietsproduct met het oog op de totaalbeleving van het Tieltse agrarische landschap en met het oog op de versterking van de Tieltse identiteit (integratie streekeigen lekkers, dorpscafeetjes, agrarische dorpskernen…) Het in de kijker stellen van de streekeigen troeven die tevens toeristisch-recreatief vertaald kunnen worden. Een speciale aandacht gaat uit naar de open ruimte en naar de mooie landschappen van de Rijckegemkouter en de omgeving van de Poelberg.

Uitvoering

Stad Tielt

Contactpersoon

Jan Vermeersch
Markt 13
8700 Tielt
051 42 81 11

Locatie