Assenede onder Duitse bezetting

Categorieën

Thema

Landelijk erfgoed

Jaar

2013

Provincie

Oost-Vlaanderen

Locatie

Assenede

Assen

As 4

Projectgegevens

Projectkost

36.620,00 euro

Promotor

Gemeente Assenede

Duurtijd

01-07-2013 - 30-06-2015

Situering

Assenede onder Duitse bezetting wil de verschillende activiteiten die georganiseerd worden in het kader van de herdenking van WO I bundelen en ondersteunen. Het omvat een toeristische wandeling, een tentoonstelling, een herinneringsweekend rond verdwenen café's en een publicatie over de gesneuvelden in Assenede. Met dit project willen we het erfgoed terug onder de aandacht brengen en ook op toeristisch vlak een meerwaarde bieden aan onze gemeente.

Doelstellingen

  • Een beleveniswandeling rond smokkelen in Boekhoute (i.s.m. de Meetjeslandse Gidsen). De wandeling streeft ernaar de bezoekers kennis te laten maken met de geschiedenis van Boekhoute en wil ook de omgeving ontsluiten. De wandeling biedt de kans langs wegen te gaan die anders niet of moeilijk toegankelijk zijn. Hierdoor wordt het landschap bereikbaar voor het grote publiek.
  • Een tentoonstelling rond het dagelijkse leven tijdens WO I in de kerk van Boekhoute (i.s.m. de Kerkfabriek Boekhoute). Met de uitwerking van deze tentoonstelling krijgt Boekhoute er een nieuwe trekpleister bij en krijgt de kerk een herbestemming. Dit biedt niet alleen voordelen voor de tentoonstelling op zich, maar met de huidige politiek rond de sluiting van kerkgebouwen in gedachten, is dit ook voor de kerk een grote meerwaarde.  De culturele invulling biedt een mooi alternatief voor de kerkfabriek en geeft de kans aan het grote publiek om te genieten van een tentoonstelling in een uniek kader.
  • Een publicatie over de gesneuvelden in groot Assenede (i.s.m. Heemkundig Genootschap De Twee Ambachten)
    De publicatie moet een overzicht bieden van alle gesneuvelden in Groot Assenede. Hiervoor zal worden samengewerkt met de Nationale Strijdersbonden, wat voor een verder continuering kan zorgen in samenwerking tussen deze twee verenigingen.

Uitvoering

Gemeente Assenede

Contactpersoon

Sofie Van Waes
Kasteelstraat 1-3
9960 Assenede
09/218 78 95