BAKOVENCARROUSEL in Kinrooi

Categorieën

Jaar

2015

Provincie

Limburg

Projectgegevens

Projectkost

82 804,57 euro

Promotor

KVLV Vrouwen met vaart vzw

Duurtijd

15/12/2015 - 31/12/2017

Maatregel

  • LEADER
  • Leefbare dorpen

Plaatselijke Groep

PG Kempen-Maasland

Situering

De gemeente Kinrooi telt nog (min.) 17 stenen bakovens (telling MOT, Grimbergen).

KVLV wil ze ontdekken en werken aan hun inzetbaarheid voor een sterk dorpsleven en buurtgevoel voor allen. Het project BAKOVENCARROUSEL:

  1. maakt de stenen bakovens van Kinrooi zichtbaar

  2. organiseert een delend en lerend netwerk rond deze stenen bakoven

  3. bouwt 4 stenen bakovens in Kinrooi uit als model van ‘stenen bakoven als middel voor ontmoeting en samenwerking voor verschillende doelgroepen’.

  4. toont in een open belevingsactiviteit ‘Bakovencarrousel’ (najaar 2017) de resultaten zodat mensen de mogelijkheden ervan ontdekken voor privé- , school- en gemeenschapsactiviteiten.

Doelstellingen

Vrouwen liggen wakker van ‘geen tijd’! En niet alleen zij, maar de hele bevolking! Ons samenleven is versplinterd. Dit heeft tot gevolg dat steeds minder mensen tijd vinden (maken) voor hun buurt en dorp. In de 10 jaren dat zij stenen bakovenactiviteiten organiseert, ontdekte KVLV dat samen bakken in de stenen bakoven een ideale manier is om tot rust te komen, ‘back tot the earth’, even tijd voor jezelf. Maar vooral het delen van kennis en ervaring, tijd vinden voor elkaars verhalen, kans tot netwerken, maakt van deze samenkomsten telkens een deugddoende belevenis. Met de opgebouwde kennis en netwerken wil KVLV de stenen bakoven sterker nog dan voorheen, inzetten voor het versterken van samenwerking en voor de sociale cohesie in dorpen. Bakken in een stenen bakoven draait rond voedsel(bereiding). Of je nu rijk bent of arm, autochtoon of inwijkeling, allochtoon of vluchteling: eten kopen en bereiden moeten we allemaal. Als organisatie is KVLV vertrouwd met vragen en zorgen van zowel voedselproducent (Agravrouwen) als consument. Voedseloverschot, voedselverspilling, korte keten, …, : actuele duurzaamheidsvragen i.v.m. voedsel worden ook in het bakhuis, bij de ovenbuur, opgepikt. Al knedend of in de pot roerend vertellen mensen over vroeger en nu. Wachtend, terwijl in de oven het brood bakt, het stoofpotje suddert, wisselen deelnemers van gedachten, maken zij mekaar wegwijs, zoeken zij antwoorden. En zo worden plannen gesmeed voor het bakken van nieuwe broodjes!

De gemeente Kinrooi telt nog minstens 17 stenen bakovens (telling MOT, Grimbergen). KVLV wil ze ontdekken, hun eigenaars motiveren tot het inzetten van die bakoven voor een sterker dorpsleven en buurtgevoel voor allen.

Uitvoering

KVLV Vrouwen met vaart vzw

Contactpersoon

Caroline Audoor
Remylaan 4b
3018 Wijgmaal
016 24 39 56

Locatie