Belgische hop, transparant en betrouwbaar!

Categorieën

Jaar

2016

Provincie

West-Vlaanderen

Projectgegevens

Projectkost

167 612,86 euro

Promotor

Stad Poperinge

Duurtijd

01/01/2016 - 31/12/2018

Maatregel

  • LEADER
  • Kennisoverdracht en innovatie

Plaatselijke Groep

PG Westhoek

Situering

In het afgelopen decennium hebben de hop- en de brouwerijwereld een grondige metamorfose ondergaan.  Ook de hopboeren in de Westhoek ontsnapten niet aan de veranderende biervraag, de globalisering van de markt en de hype rond speciaalbieren. Hoofddoelstelling is het behoud (en waar mogelijk een uitbreiding) van het Belgische hopareaal met een verhoogde afzet van de Belgische hop bij de Belgische brouwerijen door enerzijds een betere kwaliteitsgarantie en –informatie en anderzijds ook door het actiever communiceren en overleggen met de Belgische brouwerijsector. Dit kan enkel bereikt worden door een actieve samenwerking binnen de Belgische hopsector en door de Belgische hopsector nog professioneler voor de dag te laten komen. Het werken aan een Belgische sector als een sector waarin vertrouwen kan gesteld worden is werken aan kwaliteit, transparantie en communicatie. Een goed doordacht en doorsproken actieplan,  waarbij alle actoren betrokken werden, kan perfect op deze veranderingen en vragen inspelen. Het zal er niet alleen voor zorgen dat een typische nicheteelt als de hop naar de toekomst toe sterker in de schoenen staat, maar het zorgt er ook voor dat een ganse streek (regio Poperinge, Vleteren, Heuvelland, Ieper) lokaal een extra (economsiche/toeristische) boost krijgt door het verhaal achter hop en bier…

Doelstellingen

Hoofddoelstelling is gebruik maken van het momentum dat in de Belgiche hopsector ontstaan is, door  nieuwe wetenschappelijke inzichten en de recente hype rond ambachtelijke bieren, om de hopsector naar de toekomst toe te consolideren in de Westhoek. 

Het project, en de daaraan verbonden middelen, zal bijdragen tot het behoud (en waar mogelijk een uitbreiding) van het Belgische hopareaal, met een verhoogde afzet van de Belgische hop bij de Belgische brouwerijen. 

Dit door enerzijds een betere kwaliteitsgarantie en –informatie aan te bieden en anderzijds ook door het actiever communiceren en overleggen met de Belgische brouwerijsector. Dit kan enkel bereikt worden door een actieve samenwerking binnen de Belgische hopsector en door de Belgische hopsector nog professioneler voor de dag te laten komen. 

Het werken aan een Belgische hopsector als een sector waarin vertrouwen kan gesteld worden is werken aan kwaliteit, transparantie en communicatie.

Uitvoering

Stad Poperinge

Contactpersoon

Christof Dejaegher en Christophe Oreel
Grote Markt 1
8970 Poperinge
057 34 66 61

Locatie