Bijencentrum De Raam

Categorieën

Thema

Plattelandsonwikkeling

Jaar

2011

Provincie

Antwerpen

Locatie

Hoogstraten

Assen

As 4

Projectgegevens

Promotor

Sint-Ambrosiusgilde Hoogstraten vzw

Duurtijd

1 januari 2011 - 31 december 2012

Situering

Het belang van bijen voor de bevruchting van groenten en fruit, de waarde van bijenwas  en de hoge voedingswaarde en specifieke natuurlijke geneeskracht van honing, propolis, koninginnebrij kunnen niet genoeg gewaardeerd worden. Anderzijds is het zo dat de imkerij in Vlaanderen en elders in Europa onder sterke druk staat. Sint-Ambrosiusgilde Hoogstraten wil aan haar leden maximale ondersteuning, impulsen en informatie geven en daarnaast ook voorzien in aangepaste eigentijdse informatie om tegemoet te komen aan de groeiende vragen en belangstelling van scholen, verenigingen en groepen uit de regio en daarbuiten.

In die zin werd het plan opgevat om de bestaande bijenhal, bevruchtingsstation voor zachtaardige rassen en gildelokaal op het gebied De Raam, gelegen Keirschothoeveweg te Rijkevorsel, grondig op te waarderen met de bouw van een nieuwe bijenhal, slingerlokaal en aansluitende bezoekersruimte.

Doelstellingen

  • Ondernemers, zowel agrarische als rurale, leren omgaan met de omgeving waarin ze werken (maatschappelijk verantwoord en gebiedsgericht)
  • Bewoners betrekken bij het waarderen en ontwikkelen van de landschappelijke kwaliteit van het gebied.
  • Het verbeteren van de kennis over het platteland bij bewoners en bezoekers, in het bijzonder over dit plattelandsgebied
  • Bewoners en actoren leren het cultureel en levend erfgoed te waarderen.

 

Contactpersoon

Frank Gys
De Sluis 3
2310 Rijkevorsel
03/314 36 55